Uniós forrásból élvezhették egy kalandtábor izgalmait az SOS Gyermekfalvak lakói idén.

„Tipikben, indián sátrakban laktunk, kötélen függeszkedve, mászópályákon kellett feladatokat megoldanunk. Nagy kihívást jelentett, nem gondoltam volna, hogy ilyen is van!” számoltak be a gyerkőcök.
A kiválóan felszerelt kalandpark eszközeit nemcsak szórakoztatásra, de az élménypedagógiában is használják arra, hogy a gyerekek és felnőttek megtapasztalják az együttműködés, az önmagukra és az egymásra figyelés élményét. A vízi- és szárazföldi túrák során a gyerekek játékos formában tanulhatják meg felismerni a veszélyeket, megtanulhatják azokat megelőzni, megtapasztalhatják, milyen magukra és egymásra is vigyázni. Az élményeket minden alkalommal megbeszélés, reflexió követte, ami segítette azok feldolgozását.

A kalandtábor előnyei Szilvási Léna, az SOS Gyermekfalvak nemzeti programfejlesztési igazgatója tapasztalatai szerint, hogy a bizonytalan gyerekek magabiztosabbakká váltak, a magabiztos, bátor gyerekek kipróbálhatták határaikat. “A kicsik nagyon élvezték, hogy legyőzik félelmeiket, ami a sikeres élethez nélkülözhetetlen készségeket tudatosít bennük. A kísérő felnőtt munkatársaim is sokat kapnak az ilyen tábortól. A rájuk bízott gyerekeket még jobban, még több oldalukról ismerhetik meg, új nevelési eszközöket, technikákat tanulhatnak, amiket később alkalmazni tudnak majd mindennapi munkájuk során” – mondta Szilvási Léna.
A táborozást idén a „Projekt az SOS gyerekek reintegrációs esélyeinek növeléséért” elnevezésű támogatás révén sikerült megvalósítani (TÁMOP 5.2.5/A-10/2-2010-00040) az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával.