Évente 5000 gyerek kerül állami gondoskodásba. Az SOS Gyermekfalvak elveszíted a szüleidet? kampányában a rendszerben felcseperedett fiatal felnőttek üzennek a bent lévő gyerekeknek, hogy hogyan lehet átvészelni ezt az időszakot és felnőni egy idegen közegben.

Mariann apukája börtönbe került, anyukája önkényes házfoglalóként lakásról lakásra vitte a gyerekeket. „Három napra, bezárt minket, felügyelet, mindenféle olyan dolog nélkül, ami egy kisgyereknek kell. A szomszédok feljelentették kiskorú veszélyeztetése miatt és le is tartóztatták, minket pedig elvittek a gyámügyesek”- meséli a fiatal hölgy, akinek sok szenvedés és hosszú út vezetett el oda, hogy saját élete, családja legyen.

Flóra családon belüli erőszak miatt került állami gondoskodásba. Már kiskamaszként olyan érzelmi védekező rendszert épített fel, ami segített neki túlélni a legrosszabb dolgokat, alkalmazkodni az új helyzetekhez és feldolgozni a traumát. Ma magabiztos felnőtt, szakmával a kezében, saját élettel.

Heni szülei alkoholbetegek voltak. Az első nevelőszülei bántalmazták, de az öntudatos kislány szóvá tette és kijárta a gyámügynél, hogy új helyre kerüljön. A felnőttek mellett kortársai is sokat bántották.
„Amikor elmondtad az iskolában, hogy te állami gondozott vagy, nincsenek szüleid, nagyon sokat csúfoltak. Hogy neked nincs is anyád, te ezt nem is értheted, vagy minek jössz el az anyák napjára, neked fölösleges.” Mára úgy érzi, mindezt a háta mögött tudta hagyni, 33 éves korára elért mindent, amit szeretett volna. Hogyan sikerült neki?

A három fiatal hölgy története, kitartása és tanácsai segítség lehet a gyermekvédelemben élő gyerekeknek. Az SOS Gyermekfalvak kampánya a szülők nélkül felnőtt gyerekek helyzetére hívja fel a figyelmet.
„Ezek a gyerekek traumatizáltan érkeznek a gyermekvédelembe. Erős pszichológiai támogatást kell nekik adni ahhoz, hogy megbirkózzanak a gyerekkorukkal és egészséges felnőttekké válhassanak. Az SOS abban különleges, hogy támogatóinknak köszönhetően meg tudjuk nekik adni ezt a segítséget, így egy teljes szakmai stáb dolgozik a gyerekekkel a nevelőszülőtől kezdve a fejlesztő szakemberen át a pszichológusig. Fontos lenne, hogy minden állami gondoskodásba kerülő gyerek megkaphassa ezt a támogatást, hogy fordíthassunk a sorsukon” – mondta Szilvási Léna, az alapítvány szakmai igazgatója. Az SOS Gyermekfalvak jelenleg is nevelőszülőket keres, akik segítenének a szülők nélkül élő gyerekeknek.