A kőszegi SOS Gyermekfalu kis lakói különleges “tréningen” vehettek részt. Gyerek-kutya kommunikációs foglalkozás volt a kőszegi SOS gyermekfaluban.

Az évtizedek óta kutyák képzésével, viselkedésével foglalkozó Halász Árpád (Mesterkiképző, Nemzetközi Teljesítménybíró), a gödöllői Kutyaiskola vezetője és Mogyi látogattak el a kőszegi gyermekfaluba, hogy gyermek-kutya kommunikációs foglalkozást tartsanak a kicsiknek. A gyerekekben felmerülő kezdeti ellenérzést és kis félelmet teljesen feloldotta a jól nevelt, gyermekekhez szoktatott és nagyon aranyos Mogyi felügyelet melletti simogatása.

Az oktatás folyamán bemutatásra kerültek – a kiskorúak elleni kutyatámadások és a kutyás balesetek számának csökkentése érdekében – a kutyák testjelei, jelzései: a borzolt szőr, félénk, bizonytalan tartás vagy ellenkezőleg túl peckes tartás, lecsapott fülek, hátrahúzott fogíny, vicsorgás, morgás a támadásra utaló jelek; a csóválás, „trappolás”, orrdugdosás, pacsi adás: a boldogságra, kedveskedésre utaló jelek.

SOS gyerek - kutya kommunikáció

A gyerekek csoportosan gyakorolták, miként kell viselkedni az utcán kóbor kutya megjelenésénél az állat támadását elkerülendő, illetve ha az állat támad, akkor mi a teendő.
Elhangzott, hogy a futás-menekülés, a magas hangon történő beszéd, a kapkodás, hadonászás ingerlik a kutyákat, mivel támadásra – zsákmányszerzésre – ösztönzik őket. A helyes viselkedés, ha normál ütemben közlekedik a gyerek úgy, hogy az állatot szemmel tartja. Ha kialakul egy támadásra utaló helyzet, a gyerek álljon meg egy fa, fal, kerítés előtt, hogy az állat ne tudja megkerülni, viselkedjen passzívan, tehát maradjon csendben, álljon egy helyben, táskáját, szatyrát maga elé tartva. A kutyák a passzív viselkedést látva rövidebb-hosszabb idő múlva odébb állnak, számukra érdekesebb dolgokat keresve.

A kicsik nagyon élvezték a programot és bízunk benne, hogy az itt tanultak segítettek nekik a kutyákkal kapcsolatos hiányos ismeretekből fakadó félelem feloldására és biztonságérzetet ad nekik az állatokkal szemben.