Az SOS Gyermekfalvak a Nemzeti Tehetség Program keretein belül 1.449.000 Ft összegű támogatást nyert az Együtt a tehetségekért tehetséggondozó projekt részeként, a tehetséggondozás folyamatosságát biztosító programok támogatása című pályázat segítségével. (NTP-TFP-MPA-12-002)

Az SOS Gyermekfalvak kiemelt figyelmet fordít a hátrányos helyzetű, ugyanakkor tehetséges gyermekek, fiatalok nevelésére, személyiségük komplex fejlesztésére. A pályázat keretében olyan programot valósítunk meg, amelynek keretein belül a 17-18 éves fiatalok önismereti tréningen vesznek részt (2013.10.31-2013.11.02), valamint egyéni mentorálási folyamatban segítik őket (2013.10.12-13, 2013.10.19-20, 2013.10.26-27, 2013.11.03-04, 2013.11.09-10), míg az SOS anyák és a pedagógiai munkatársak akkreditált tehetséggondozó képzés elvégzésével tehetik hatékonyabbá a megvalósuló tehetségsegítési folyamatot.
A program egyik részében az SOS Gyermekfalvakat elhagyó, 17-18 éves tehetséges, felsőoktatási továbbtanulásra készülő fiataljaink támogatása valósul meg, akiknek nehézséget jelent 18 évesen otthonuk elhagyása, önálló életük megkezdése. Sok esetben hiányoznak azok a szociokulturális, kommunikációs, gondozási-nevelési kompetenciáik, amelyek segítséget nyújtanának szülői, háztartási szerepeik felvállalásában. A számukra megvalósított önismereti foglalkozások segítik ezt a krízishelyzetet meg- és feloldani, amelyet a tehetségképzésen felkészített SOS anyák is támogatnak.

Egy fiatal gondolatai az Együtt a tehetségekért! programról:

“Szorongva, félve mentem az első találkozóra, mert nem tudtam mire számíthatok, kik lesznek ott és mit fogunk csinálni.

Hozzám hasonló társaimmal találkoztam a csoportban, akik nyitottabbak voltak, mint én.

A kezdeti zárkózottságom, hallgatásom egyre jobban oldódott, ahogy kezdtem megismerni a többieket. Magamról nem szeretek beszélni, így ez nem is változott, de a foglalkozások kellemes hangulatban teltek, jó érzés volt tudni, hogy nem csak nekem vannak nehézségeim és tudom, hogy kihez fordulhatok, ha a problémámat meg kell beszélni. Nagyon sokat segített ez a foglalkozássorozat, hogy megismerjem az erősségeimet, amire majd, ha kikerülök tudok támaszkodni. Köszönöm, hogy részt vehettem!