Az SOS Children’s Villages International „Felkészülés a gondozás elhagyására” képzése elnyerte a 2019. évi Európai Szociális Szolgáltatási Díjat innováció kategóriában.

„A képzés azért is innovatív, mivel a gyermekvédelmi gondozásból kikerült fiatalok is részt vettek a fejlesztésében – mondta Florence Treyvaud Nemtzov, az SOS Children’s Villages International nemzetközi projektmenedzsere. Ez a részvételi megközelítés lehetőséget ad a gondozásban résztvevő szakemberek számára, hogy első kézből hallják, hogyan élik meg a fiatalok a gondozás elhagyásának folyamatát, így együtt tudnak gondolkodni arról, miként lehetne javítani ezen.”

A fiatalok társ-oktatókként a képzéseken is részt vesznek.

„Az, hogy asszisztensként részt vehettem a képzésen, lehetőséget adott nekem, hogy nagyszerű gyermekvédelmi szakemberekkel találkozzak, akik elkötelezettek a munkájuk iránt és szívesen segítenek nekünk” – mondta Eva Hidalgo Avala, a spanyol SOS gyermekfalu 21 éves fiatal szakértője, aki részt vett a brüsszeli díjátadó ünnepségen.

A gondozás elhagyására vonatkozó útmutató és képzési kézikönyv eddig több mint 1000 szakemberhez jutott el többek között Ausztriában, Bulgáriában, Horvátországban, Észtországban, Magyarországon, Lettországban, Litvániában, Olaszországban, Romániában és Spanyolországban.