Mélyen megrázó, ami a rendőrségi hírekben megjelenik egy-egy nevelőszülői családban előforduló súlyos bántalmazásról, gyermekhalállal végződő esetről. Fontosnak tartjuk hangsúlyozni, hogy ezek egyedi esetek. A nevelőszülők többsége áldozatos, különleges munkát végez, hihetetlen szeretettel, megértéssel fordul a gyerekekhez. Az SOS Gyermekfalvaknál jelenleg száz nevelőszülővel dolgozunk, közelről ismerjük munkájukat, elkötelezettségüket, a mindennapi nehézségeket, melyekkel naponta megküzdenek. Az országban élő több, mint 5000 nevelőszülő is hasonló munkát végez. Nem engedhetjük meg, hogy a tragikus, egyedi esetek rossz fényben mutassák a nevelőszülőket általában.

Az SOS fontosnak tartja, hogy az eredeti családjukból kiemelt gyerekek ne intézményekben, hanem családban nevelkedhessenek. Ez a gyerekek alapvető szükséglete. Célunk, hogy a közvélemény minél jobban ismerje a nevelőszülői tevékenységet, hogy a nevelőszülők biztonságban érezzék magukat, tevékenységük elismert legyen és minél több nevelőszülő legyen. Épp ezért törekszünk arra, hogy árnyalt képet mutassunk a nevelőszülői munkáról és ne engedjük, hogy a média által felkapott tragédiák irányítsák a köz figyelmét.

Ezzel együtt odafigyelünk a minőségre, fontosnak tartjuk, hogy hibáinkból tanuljunk. Ezt elvárjuk a gyermekvédelmi szakma döntéshozóitól is. Egyetlen gyermekhalállal végződő tragédia sem maradhat független szakmai kivizsgálás nélkül, melynek tanulságai a nyilvánosságra is tartoznak.

sajtókapcsolat: 06709489904