A bicskei gyermekotthonban elkövetett bűncselekmény egyik bíróság által elítélt vádlottja kegyelmet kapott egy olyan ügyben, ahol gyermekek sérelmére követtek el szexuális zaklatást. Az SOS Gyermekfalvak elítéli a bántalmazás minden formáját.

 

Családjukból kiemelt, gyermekvédelmi gondoskodásban élő gyerekekkel foglalkozó szervezetként nem hagyhatjuk szó nélkül, amikor bántalmazott gyerekek sérelmét és érzelmeit semmibe veszik. Fontosnak tartjuk, hogy minden gyermekekkel foglalkozó szervezet komolyan vegye, ha a gondozására bízott gyerekek sérelmet jeleznek.

A gyermekvédelmi rendszer egyik mérvadó szereplőjeként hosszú évek óta dolgozunk azon, hogy megelőzzük a gyerekek bántalmazását, és biztosítsuk számukra a jelzés lehetőségét. Alapvető értékünk az átláthatóság, ennek szellemében alkalmazzuk gyermekvédelmi irányelveinket is, és komolyan vesszük a gyerekek, fiatalok véleményét, panaszát. Mindezt tesszük összhangban az ENSZ Gyermekjogi Egyezményével, az 1997 évben született hazai Gyermekvédelmi törvénnyel és a SOS Gyermekfalvak nemzetközi szervezetének irányelveivel.

Képzések, megbeszélések sora és rengeteg munka előzte meg azt, hogy a szervezeten belül 2015-re felállt egy érzékeny gyermekvédelmi jelzőrendszer, és a nálunk nevelkedő gyerekek és fiatalok is egyre bátrabban fogalmazzák meg véleményüket, jelzik, ha úgy érzik, bármilyen igazságtalanság érte őket. Az SOS-ben minden panaszt komolyan veszünk és kivizsgálunk.

A jogerős bírósági ítélet érvénytelenítésének az az olvasata, hogy a gyerekek fájdalma, traumái, szenvedése nem fontos. A köztársasági elnöki kegyelem üzenete az, hogy a gyerekek nem számítanak, az áldozatok az igazságszolgáltatásban és a felnőttekben nem bízhatnak.

Gyermekvédelmi szervezetként sok tapasztalatunk van arról, mit jelent egy gyermek számára a testi vagy lelki bántalmazás, az erőszak. Milyen, egész életre kiható nyomokat hagyhat. Ezt kifejezve az SOS is csatlakozott a Civil Gyermekjogi Koalíció nyilatkozatához. Folytatjuk munkánkat annak érdekében, hogy a gyerekek, fiatalok hallassák hangjukat, fogalmazzák meg véleményüket a gyermekvédelmi gondoskodásban megélt tapasztalataikkal kapcsolatban. Bátorítjuk a jelzőrendszer szereplőit, hogy minden gyerek vonatkozásában gyakorolják a törvényben meghatározott feladataikat.

Bízunk abban, ez az eset felráz mindannyiunkat, kimozdít a közönyből, így meg tudjuk hallani és merjük jelezni, amikor egy gyermek bajban van, segítséget kér. Nekünk, felnőtteknek a felelősségünk, hogy megvédjük a gyerekeket!