Magyarország első számú gyermekvédelmi szervezete gyermekjogi edukációs programot indít az SOS Gyermekfalvak nevelőszülői hálózatában élő gyermekek, illetve az intézmény munkatársai számára. A program célja a digitális biztonság, a GDPR, illetve a gyerekjogok megértése, valamint az ismeretek elmélyítése, a traumaszemlélet kialakítása. A program a Digital Village elnevezésű kezdeményezés ernyője alatt, az Allianz 30 ezer euró értékű támogatásával valósul meg a vállalat és az SOS Gyermekfalvak nemzetközi, több mind két évtizede tartó együttműködésének keretében. A projekt jelenleg a bevezető, belső tréning fázisában tart, amely egyfajta pilot periódus azelőtt, hogy szélesebb körben megosztásra kerülne. A digitális tananyag a tervek szerint 2023-tól az állami intézmények számára is elérhető lesz.

 

„Az, hogy egy felnőtt miként tud küzdeni a jogaiért és miként tartja tiszteletben mások jogait –mint oly sok minden – már gyerekkorban kialakul. Ezen a téren azonban nagyon sok feladatunk van még össztársadalmi szinten. Az SOS Gyermekfalvak a társadalom egyik legsérülékenyebb csoportjával foglalkozik, amely számára fokozottan fontos a jogok ismerete, megismertetése. Ezen a területen folyamatosan keressük azokat a módszereket, amelyek számunkra és a gyerekek, valamint a kollegák számára is megkönnyítik a tudás átadását és megszerzését. Ezért a Digital Village program keretében létrehozunk egy olyan e-learning felületet, ahol a gyerekjogokat interaktív módon lehet megismerni hamarosan. A tanulók az oktatás után egy több hónapig tartó játékban és kreatív versenyen is részt vehetnek, ahol megmutathatják, mit jelentenek számukra a jogok” – mondta Romet-Balla Ágnes, az SOS Gyermekfalvak adománygyűjtési és kommunikációs igazgatója a program létrejötte kapcsán.

„Ez nem olyasfajta tudás, amit magunknak szeretnénk megtartani. A bevezetésre egyfajta pilot programként tekintünk, amelyet később szeretnénk minél szélesebb kör számára elérhetővé tenni” – részletezte a távlati terveket a vezető.

„Az Allianz Csoport nemzetközileg több mint 20 éve nyújt célzott támogatást fiatalok számára »A jövő generációjának ösztönzése« elnevezésű programjának keretében. Ennek ernyője alá tartozik globálisan is az SOS Gyermekfalvakkal kötött együttműködés. Felelős vállalatként az Allianz Hungária elkötelezett a gyermekek teljes értékű jövőjének biztosításában. Örülünk, hogy támogatásunkkal segíthetjük a program megvalósulását, és ezen keresztül hozzájárulhatunk ahhoz, hogy a rendszerint traumatizált közegből kiemelt fiatalok képessé váljanak a saját, biztonságos jövőjük megteremtésére, a kihívások leküzdésére, és meg tudják ragadni a számukra kínálkozó lehetőségeket. Célunk, hogy fejlesszük készségeiket, és olyan lehetőségeket biztosítsunk számukra, amelyek segítik teljes mértékű integrációjukat a társadalomba” – mondta Zsámboki Olivia, az Allianz Hungária Zrt. senior kommunikációs szakértője az adományozás kapcsán.