Több milliárd forintos kiesést is okozhat a civil szervezeteknek, ha azok az adózók, akik helyett idén már a NAV készíti el az adóbevallást, elmulasztják külön leadni 1%-os rendelkező nyilatkozatukat. A helyzet megoldásához a civilek most vállalatok segítségét kérik az „1% barát munkahely” akció keretei között.

Az automatikus adóbevallás örömteli lehetőség lehet milliók számára, akik így mentesülhetnek a SZJA bevallás adminisztratív terheitől, ugyanennek viszont nagy vesztesei lehetnek azon szervezetek, akik emiatt eleshetnek az 1%-os rendelkezők által juttatott összegektől.

2016-ban több mint 3 millió ember töltött ki adóbevallást, közülük idén nagyon sokan nem fognak. Ugyan van rá lehetőség, hogy az 1%-os rendelkező nyilatkozatot külön is benyújtsák az adózók, és ehhez a NAV egy külön felületet is biztosít, de nagy kérdés, hogy hányan fogják venni a fáradságot, hogy ezt megtegyék, ha amúgy a bevallás egyéb részeihez nem nyúlnak.

A tavalyi évben azok közül, akik maguk készítették az adóbevallásukat, 78%-uk ajánlotta fel az 1%-ot, akik viszont nem maguk készítették el saját bevallásukat, mindössze 23%-uk (!) rendelkezett erről. Ha ezt az arány kivetítjük a mostani helyzetre, akkor a civil szervezetek teljes anyagi vesztesége akár több milliárd forint is lehet! A pontos eredményeket csak szeptemberben fogjuk megismerni, az aggodalom érezhetően jelen van a szektor szereplőiben, és próbálnak lépéseket tenni a veszteségek elkerülése érdekében.

Az Adománygyűjtő Szervezetek Önszabályozó Testülete az „1% barát munkahely” akcióval igyekszik javítani a helyzeten, az akcióban vállalatok segítségét kérik a rendelkező nyilatkozatok gyűjtésében és továbbításában a NAV felé, hiszen az adózók többsége elérhető a munkahelyeken.

„Nem kérünk sem pénzt, sem más megerőltető dolgot a cégektől, csak egy pici segítséget ahhoz, hogy a dolgozóknak megkönnyítsük a nyilatkozatok leadását – nyilatkozta Cseh Balázs, a Testület szóvívője. Mi minden háttéranyagot biztosítunk, a cégeknek csak annyi lesz a dolga, hogy ezeket eljuttassák dolgozóikhoz, és egy gyűjtőpontot üzemeltessenek, ahol az aláírt nyilatkozatokat egy lezárt borítékba téve a munkatársak leadhatják, amiket a cégnek egy csomagban kell postáznia május 22. előtt a NAV részére.”

„Azonnal csatlakoztunk, amikor tudomást szereztünk az akcióról, mert a Bank és kollégáink szempontjából is jónak és hasznosnak tartjuk a kezdeményezést – mondta el Molnár Csaba, a Magnet Bank közösségfejlesztési igazgatója. – Közösségi bankként mindig is kiemelt helyen kezeltük a civil szervezetekkel való együttműködést, magunk is évről évre felajánljuk számukra az éves nyereségünk 10%-át. Bízunk benne, hogy az akcióhoz sok más vállalat is csatlakozni fog, ezen keresztül minél több 1%-os rendelkező nyilatkozat tud elkészülni, jelentős összegekkel támogatva a civil szervezetek munkáját.”

Az akcióról további információk elérhetőek a www.atlathatosag.eu/1sz_barat_munkahely oldalon.

*********

Az Adománygyűjtő Szervezetek Önszabályozó Testületéről
A bizalom megerősítésének céljával alakult meg 2012-ben az Adománygyűjtő Szervezetek Önszabályozó Testülete, és e célból készült el az Adománygyűjtő Szervezetek Etikai Kódexe, melyet az ezt elfogadó szervezetek magukra nézve kötelezőnek fogadnak el. Az Etikai Kódex fő sarokpontjai a hitelesség, törvényesség, átláthatóság és nyilvánosság. A kezdeményezéshez bármely civil szervezet csatlakozhat, aminek működése megfelel a kódexben foglaltaknak.

A Testület honlapja: www.atlathatosag.eu