„Már gyerekkoromban elhatároztam, hogy egyszer örökbe fogadok egy gyereket” – mondta Miklósa Erika világhírű operaénekes, aki egy napot töltött az SOS Gyermekfalvak egyik nevelőszülői családjánál.

 

Varga Marika 15 éve nevelőszülő, eddig 34 gyereket nevelt férjével, Karcsival, aki segítőként dolgozik mellette: viszi-hozza a gyerekeket fejlesztésekre, óvodába, iskolába, pelenkázza a kicsiket, ringatja éjszakánként a felébredő pólyásokat. Marika és Karcsi 11 csecsemőt adott eddig örökbe.

„Nekem az a misszióm, hogy ezek a gyerekek végleg családra találjanak. Az első örökbeadásom után bőgtem egész nap. Közben ott volt a három saját gyerekem és ők is sírtak. Számomra a legnehezebb és a legcsodálatosabb egyben, ha egy sikeres örökbefogadás történik” – meséli Marika.

„Boldog vagyok és nagyon gazdag ember. Mert ettől a 34 gyerektől annyi szeretetet kaptam, hogy más ezt kincsben sem tudja felmérni” – árulja el Marika.

Nagy sürgés-forgásra érkezett Erika az SOS családba, a két pelenkás kicsi épp felforgatja a lakást. Erika hamar megtalálta a hangot a gyerekekkel, otthonosan mozgott a családban. Nem csoda, hiszen nem ismeretlen előtte sem ez a nevelőszülői gondoskodás, mondhatni ő maga is ebbe született bele. Nagymamája is nevelőszülő volt, így rengeteg gyerek vette körül Erikát kiskorától fogva.

Miklósa Erika már gyerekkorában elhatározta, egyszer örökbe fogad egy gyereket. Miután férje nagymamája is örökbefogadott volt, mindkettőjüknek természetes volt, hogy belevágnak.

„Nyílt örökbefogadással érkezett meg hozzánk a kislányunk, Bíborka. Ilyenkor az örökbefogadó szülő és a szülőanya ismerik egymást, találkoznak. Két órát beszélgettünk a szülőanyával, tudtam, hogy végleges a döntése. Egy hetes volt a kislányom, amikor örökbe fogadtuk, akkor mondott le róla. Bíborka édesapám halálának a napján született. Amikor megláttam a kislányunkat, teljesen olyan érzés volt, mintha én szültem volna. Bíborka nekünk született” – meséli Erika.

 „Tudom, hogy a gyerekekkel nagyon sok rossz dolog történt, amit én el sem tudok képzelni, de Marikáéknál jó helyen vannak – osztotta meg tapasztalatait a nap végén Erika. – Őszintén szeretik a gyerekeket és sokat foglalkoznak velük. Nehéz lehet elengedni őket, amikor örökbeadó szülőkhöz kerülnek. Nagyon fontos, hogy az örökbefogadásról nyíltan beszéljünk, mert sajnos még mindig tabutéma Magyarországon” – teszi hozzá Erika.

Az SOS Gyermekfalvak kampánya híres embereken keresztül mutatja meg, milyen egy nevelőszülői család élete, hogyan élnek a gyerekek vér szerinti szüleik nélkül.

Ma Magyarországon 23 ezer gyermek él gyermekvédelmi gondoskodásban. Többségük bántalmazás, elhanyagolás, a szülők betegsége, szenvedélybetegsége miatt kerül gyermekvédelmi gondoskodásba. Az SOS Gyermekfalvakban 400 gyereknek adnak biztonságos otthont nevelőszülői családokban.