Naponta 7 szülők nélkül élő fiatal kezdi el önálló életét. Családi támogatás nincs, ha elszúrják, nincs hova hazamenni. Egyetlen esélyük van, nem ronthatják el. Az SOS Gyermekfalvak egy európai uniós projektnek köszönhetően az elmúlt években közel 400 gyereket támogathatott meg pályaorientációs- és az önálló életkezdésre felkészítő foglalkozásokkal.

 

A gyermekvédelmi gondoskodásban nevelkedő gyerekek iskolai végzettsége jóval alacsonyabb, mint egy átlagos magyar fiatalé, jövőképük sokkal bizonytalanabb, stabil családi minta hiányában pedig lényegesen sérülékenyebbek párkapcsolat, családalapítás, gyermeknevelés terén.

„A családjukból kiemelt gyerekek esetében az önálló boldogulás egyik kulcsa, hogy olyan ismereteket adjunk át nekik, amelyek iránymutatásul szolgálnak számukra a pályaválasztásnál, segítik őket az egészséges, kiegyensúlyozott kapcsolatok kialakításában” – mondta Szilvási Léna, az SOS Gyermekfalvak szakmai igazgatója.  Az EFOP-1.2.7-16-2016-00001 azonosítószámú, „A hátrányos helyzetben élő gyerekek életkezdési esélyeinek növelése” című uniós pályázat keretében az SOS olyan hiánypótló programokat tudott szervezni az állami gondoskodásban élő fiataloknak Kecskeméten, Kőszegen és Orosházán, melyek segítik későbbi boldogulásukat a felnőtt életben. Ilyenek voltak például a pénzkezelési ismereteket célzó képzések, valamint a pályaorientációs foglalkozások. Kiemelt helyen szerepeltek továbbá a szenvedélybetegségek prevenciójára fókuszáló, vagy a szexuális felvilágosítást célzó programsorozatok, illetve a családon belüli kapcsolatokat megtámogató programok is, mint a családtervezésre, a szülői szerepekre, gyermekvállalásra való felkészítés.

 

Az SOS Gyermekfalvak közel 400 gyereknek tud szerető és biztonságos otthont nyújtani Kecskeméten, Kőszegen, Orosházán és a települések 60 kilométeres körzetében. Olyan gyerekeknek, akikről szüleik nem tudnak gondoskodni. Többségük elhanyagolás, bántalmazás, a szülők szenvedélybetegsége, betegsége, halála miatt került az SOS-be. Az SOS-ben a gyerekek nevelőszülőknél, családias környezetben nőhetnek fel.

Fejlesztőpedagógus, pszichológus és különböző szakemberek a nevelőszülővel közösen azon dolgoznak, hogy ezek a nehéz sorsú, sokszor sérült gyerekek feldolgozzák az őket ért traumákat, behozzák a lemaradásaikat és később önálló felnőtt életet élhessenek.