Azok a gyermekek, akiket szüleik elhanyagoltak, fizikailag vagy érzelmileg bántalmaztak gyakran traumás élményekkel küzdenek. Ha ezekkel már kisgyermekkorban foglalkozunk, a gyermekek megerősödhetnek és szabadon tudnak fejlődni. Ugyanakkor az állami gondoskodásban (akár nevelőszülőnél, akár csoportos otthonokban) élő gyermekekkel foglalkozó szakemberek gyakran nem tanulták meg a traumaérzékeny módszerek használatát. A „Biztonságos terek – kibontakozó gyerekek” projekt erre a hiányra próbál választ kínálni, gyermek- és ifjúságvédelmi szakemberek érzékenyítése és képzése által. Október 10. a lelki egészség világnapja.

„Azok a gyermekek és fiatalok, akik állami gondoskodásban nőnek fel, speciális traumával küzdenek, amelyet komplex traumának hívunk. Ezt ismétlődő rossz élmények váltják ki. Ha ezekkel gyermekként szembesülnek, sérülékennyé válhatnak és fejlődésükben is megakadhatnak” – mondja Lubos Tibensky pszichológus, aki az SOS Gyermekfalvak európai, középkeleti és közép-ázsiai régiójának szaktanácsadója.

A traumakutatás és gyakorlati szakértelem legújabb eredményeit felhasználva a traumaérzékeny működés felkészíti a szakembereket, így a gyermekek gondozásáért felelős személyeket is, hogy felismerjék a trauma jeleit, megtanulják azokat megfelelő módon kezelni és ez által olyan gondoskodó kapcsolatokat építsenek ki a gyermekekkel és fiatalokkal, amelyekben gyógyulhatnak és növekedhetnek.

„Ha megkértjük, hogy mi a trauma és hogyan hat ránk, könnyebb felépíteni a saját megküzdési stratégiánkat” – mondja Iván, egy 20 éves horvát fiatal, aki állami gondoskodásban nőtt fel. A traumaérzékeny módon dolgozó szakemberek megváltoztathatják a rájuk bízott gyermekek és fiatalok életét. „Segít megnyílni, ha látjuk, hogy a gondozónk érti, tanulta, hogy mit jelent a trauma a mi életünkben.”

A „Biztonságos terek – kibontakozó gyerekek” projekt során kidolgozott képzési anyagot öt tréning formájában megismerhetik az ország különböző területén gyermek- és ifjúságvédelemben dolgozó szakemberei. A kézikönyv bárki számára elérhető itt.  A személyes képzésen túl a társadalom érzékenyítését szolgálja egy online, ingyenesen elérhető e-learning program, amely a szociális mellett az oktatás, egészségügy illetve igazságügy területén dolgozó szakemberek számára készült, s amely segít megérteni az állami gondoskodásban felnövő gyermekek rossz élményeit és azok hatását.

Bátorítjuk, hogy a lelki egészség világnapja alkalmából ismerkedjen meg Ön is trauma fogalmával, a gyermekekre gyakorolt hatásával valamint avval, hogy lehetünk mi is a gyógyulás eszközei!