Egy idő után mindenkit foglalkoztat a kérdés: mi lesz szeretteinkkel, ha mi már nem leszünk? Hogyan gondoskodhatnánk róluk még életünkben? Nem is gondolunk rá, mennyi tárgyat, ingóságot, személyes emléket, fényképeket, videót halmozunk fel vagyonunk mellett. Mi lesz ezeknek a sorsa? Az SOS Gyermekfalvak most induló információs oldalával segít átgondolni mindezt.

 

Ma Magyarországon az emberek elenyésző százaléka végrendelkezik, pedig rengeteg buktatója lehet az öröklésnek végrendelet hiányában. Lehet, hogy elmeséljük családunknak és barátainknak, hogyan szeretnénk halálunk után vagyonunkat, értéktárgyainkat, személyes dolgainkat elosztani szeretteink között, jogi szempontból azonban ez nem jelent semmit. Ha végrendelet nélkül távozunk, az öröklési jogszabályok mondják meg, ki mit kap, tekintet nélkül a még életében, szóban elmondott kívánságokra.

Évente körülbelül 120 ezren halnak meg Magyarországon, és mintegy százezer elhunyt esetében kell hagyatéki eljárást lefolytatni, az esetek csupán negyedében-ötödében van végrendelet. Egy kutatás szerint a megkérdezettek kétharmada fontosnak tarja, hogy készítsen végrendeletet, ám a válaszadók alig hét százaléka rendelkezik ilyen dokumentummal. Ugyanakkor az emberek harminc százaléka a jövőben tervezi, hogy a javairól végrendelkezik.

Információs oldalunk segít átgondolni, hogyan lehet a lehető legjobban gondoskodni szeretteinkről:

https://www.sos.hu/vegrendelet/

Számos országban az adományozási kultúra része az is, hogy az emberek végrendeletükben kisebb-nagyobb adományt felajánlanak egy jótékonysági szervezet számára.

Közhasznú civil szervezetként naponta küzdünk az adományozók támogatásáért, hogy a nálunk nevelkedő 400 gyereknek megfelelő körülményeket tudjunk biztosítani. Az SOS Gyermekfalvakban olyan gyerekek élnek, akiket el kellett szakítani a szüleiktől, például elhanyagolás, a szülők szenvedélybetegsége, erőszak miatt. Mi azon dolgozunk, hogy ezek a rengeteg traumát átélt gyerekek magabiztos, egészséges felnőttként lépjenek ki a felnőtt életbe.

Az SOS Gyermekfalvak a magyar adományozási kultúrába szeretné bevinni a hagyatékozás jelentőségét a civil szervezetek számára, hiszen nagy segítséget jelentene számukra, hogy kiszámíthatóan tudják társadalmi feladataikat ellátni.

 

(Adatok forrása: 4Life Direct Kft. felmérése (2015), 2015/http://nol.hu/belfold/egy-lakas-egy-auto-egy-bankszamla-az-atlagos-hagyatek-1551017)