A hobbi barkácsolás, történjen bármilyen formában, szerelem. Czifra Ildikó könyvével ezentúl gyerekjáték lesz. 12 ötlet, hogyan hasznosítsuk kidobásra ítélt dolgainkat. Ráadásul minden eladott könyv után Ildikó 200 Ft-tal támogatja az SOS-ben élő gyerekeket.

És hogy miért jó érzés, ha saját magunk készíthetjük el bútorainkat, lakberendezési tárgyainkat? Idézet a könyvből:

„Ha már Te is megtapasztaltad, milyen jó érzés akár csak annyit tenni a szűkebb és tágabb értelemben vett környezetedért – és önmagadért is –, hogy részt veszel a szelektív hulladékgyűjtésben, akkor képzeld el, milyen érzés lehet, akinek az a hobbija, hogy újrahasznosít. Pontosabban új értelmet ad valaminek. Kicsit olyan ez, mint a reinkarnáció – így lesz egy kuglófsütőből függőlámpa, vagy egy raklapból konyhakerti „növénysziget”. A lényeg, hogy egy régi kacat – ahelyett, hogy valamelyik szeméttelepen végezné – új értelmet nyerjen.

Egy ilyen tárgy esetén már nem csak design és esztétikum számít. Ezekhez a tárgyakhoz érzelmileg is jobban kötődünk, mert sokkal többet adnak az életünkhöz és az otthonunkhoz, mint a tucatcuccok.

Van, aki úgy gondolja, hogy az újrahasznosítás e fajtája mögött kizárólag anyagi okok állnak; hogy ami másnak használhatatlan, ahhoz fillérekért hozzá lehet jutni, ilyen módon nagyon olcsón lehet design-t és stílust vinni a lakásba. Az igazság az, hogy ez nem mindig van így. A nagyobb volumenű átalakításokhoz általában nem elég egy kalapács és egy harapófogó – ezek talán minden háztartásban fellelhetőek.

Aki újrahasznosításba vág, komoly költségekkel kell számoljon, míg eljut oda, hogy talál egy jó állapotú komódot párezer forintért.

A hobbi felújítók/átalakítók alap eszköztárában jó, ha előfordul dekopírfűrész, hőlégfúvó, csiszológép, akkus csavarbehajtó.

Ha Te is szeretnél belevágni egy átalakításba, és az eszközök már rendelkezésedre állnak, előfordulhat, hogy nincs kedved, időd vagy bátorságod egyedül kísérletezni az interneten található rengeteg és sokféle leírás, útmutatás mellett. Ebben az esetben kutathatsz az interneten, de vásárolhatsz szakkönyveket is. Ha ez még mindig nem lenne elég, egyre több workshop közül választhatod ki a számodra legszükségesebbet, és miután egy hozzáértő segítségével elsajátítod az alapokat, már otthon is nyugodtabban vághatsz bele egy-egy saját projektbe.

„Ha ez így van, mégis mi szól az átalakítás, újrafelhasználás, újrahasznosítás mellett? Hiszen, ha bemész a boltba, kiválasztod, amit szeretnél, és azt kapod a pénzedért, amit kinéztél. Nem kell vele vacakolnod, tervezned és dolgoznod, maximum összeszerelned.”

Ez igaz. De mit gondolsz, megkapod a pénzedért azt a minőséget, amit egy ’60-’70-es évekbeli bútor nyújt? Amit, ha saját stílusod szerint alakítasz, lehet még téged is túlél… A lakberendezés, az ízlés és a termékgyártás is sokat változott az elmúlt 20-30 évben. Csak amíg az első kettő szerencsére javuló tendenciát mutat, utóbbi a minőséget a fontossági sorrend utolsó fokára hagyta. Emiatt, pusztán azért kidobni egy 40 éves fa bútort, mert már a színes, festett bútorok a menők, nagy luxus.
Az újrahasznosítás másik nagy előnye az alkotás, a szabadidő hasznos eltöltése. Létrehozol valamit, ami egyedi és megismételhetetlen, nem lesz belőle soha két egyforma. A te ízlésedet és kézügyességedet hordozza. Gyakorlatilag arról van szó, hogy tényleg csak a képzeleted szab határt abban, hogy mit mire tudsz újra felhasználni.”