Az állami gondoskodásban felnőtt emberek 80%-a biztonságban érzi magát és pozitívan értékeli az életét. 70 éve fordítja meg a gyereksorsokat az SOS Gyermekfalvak szerte a világban.

 

1949-es alapítása óta az alapítvány 4 millió gyerek életét fordította jobbra azáltal, hogy biztonságos és szerető otthont teremtett nevelőszülői családokban a szülők nélkül maradt gyerekeknek a világ 135 országában. Az ő gyermekeik és unokáik révén, akik így családban nőhettek fel, mintegy 13 millió életre volt hatással az SOS Gyermekfalvak.

70 éves fennállása alkalmából az alapítvány 37 országban kérdezte meg a korábban SOS-ben felnőtt embereket egy reprezentatív kutatás keretében. Az alapítvány arra volt kíváncsi, milyen hatással volt az életükre az SOS, mennyire sikerült  talpra állniuk az elszenvedett traumák után, amit a családból való kiemelésük okozott.

A kutatásból kiderül többek közt, hogy az SOS-ben élt legtöbb gyereknek felnőtt korára sikerült stabil családot alapítania: 90%-uk megfelelően gondoskodik saját gyerekeiről. 80 %-uk rendelkezik befejezett középiskolai végzettséggel és 60 %-uk már megfelelően el tudja magát tartani. A volt SOS-es neveltek 90 %-a rendelkezik megfelelő lakhatással, önállóan ki tudja elégíteni alapvető szükségleteit és hozzáfér az egészségügyi szolgáltatásokhoz.
A volt neveltek 80%-a biztonságban érzi magát és pozitívan értékeli az életét.

 

Az SOS Gyermekfalvak  hosszútávú célja a szegénység újratermelődésének megelőzése, a minőségi oktatás és a megfelelő munkához való hozzáférés biztosítása, egy egyenlőbb társadalom létrehozása.

 

„A kutatás bizonyítja, hogy az SOS gondoskodása rengeteg pozitív eredményt hozott mind a nevelőszülőknél felnövő gyerekek, mind a családmegerősítő programjainkban részt vevő családok életében – mondta Siddhartha Kaul, az SOS Gyermekfalvak elnöke. – Az SOS legfőbb törekvése, hogy minden gyermek számára biztonságos és szerető családot biztosítson. Most azt ünnepeljük, hogy rengeteg gyermeknél sikerült ezt megvalósítanunk az elmúlt 70 évben, akik azóta sikeres életet élnek.”

A teljes beszámoló itt érhető el: https://www.sos-childrensvillages.org/impact

 

Az SOS Gyermekfalvak Magyarországon közel 400 gyerekről gondoskodik, akik nem élhetnek a vér szerinti szüleikkel. Az SOS várja nevelőszülők jelentkezését!

www.sos.hu/neveloszulo