Vidám, szeretetteljes légkörben ünnepelték hétvégén a kecskeméti SOS gyermekfalu lakói otthonuk 20. születésnapját. Mintegy 150 gyermek gyűlt össze az ország minden SOS létesítményéből erre a napra, hogy előadásokkal és vidám játékokkal tegyék emlékezetessé ezt a napot.

A szombati nap fénypontját természetesen a tortavágás jelentette, ami végül minden kis lakó nagy megelégedésére szolgált. A születésnapon a gyerekek legnagyobb örömére részt vettek nagyköveteink is: Barabás Évi, az RTL Klub műsorvezetője és Vajda Attila, olimpiai bajnok kenusunk is.

A kecskeméti gyermekfalu megnyitása óta 211 gyermeket nevelt fel új, szerető otthont, családias gondozást nyújtva számukra. Az SOS gyermekfalvak létesítményeiben (Battonyán, Kőszegen, Kecskeméten, Szegeden, Lajosmizsén és Sében) fennállásuk óta több mint 500 gyermek és fiatal nőtt fel. Jelenleg mintegy 80 gyermek él a kecskeméti SOS Gyermekfalu gondozásában.
Húsz éve, 1990 szeptemberében nyílt meg Kecskeméten a második magyarországi SOS Gyermekfalu. Az elmúlt évek alatt:

• Felemeltük hangunkat a gyermekek jogaiért és elértük, hogy az ismeretlen állampolgárságú gyermekeket ne toloncolják vissza (repatriálják) származási országukba, amit az Ombudsmani Hivatal vizsgálata is megerősített (2010.09.08).
• A vér szerinti testvéreket együtt tudtuk elhelyezni családias nevelési formát biztosítva.
• Az SOS gyermekfalvak egyedülálló nők mellett házaspárokat is alkalmaz a nevelőszülői feladatok ellátására.
• Sikerült elérni, hogy – ahol csak lehetséges –, a gyerekek szoros kapcsolatban maradjanak vér szerinti családjukkal.
• Nemrég Kuckó néven krízisház nyílt a faluban, ahol a bajba jutott családok gyermekei találnak menedéket arra az időre, amíg a gondok rendeződnek.
• Nevelőszülői hálózatunkat a gyermekfalun kívül élő családokkal is bővítjük.

A jövőben szeretnénk még több vér szerinti családját nélkülözni kényszerülő gyermek számára szerető családot nyújtani, ezért az SOS Gyermekfalvak nevelőszülőket keres.