Ilona 52 éves, hat gyereket szült, de csak hármat nevelt fel ő. Az interjú első részében viharos ifjúságáról és az örökbeadott gyerekekről beszélgettünk. Most ott folytatjuk, hogy birkózott meg az asszony egyedül egy autista fiú nevelésével, és hogy küzd állami gondozásba került unokájáért.

Ott tartottunk, hogy az élettársaddal éltél és nevelted a két lányotokat.

Aztán ő 2001-ben meghalt, agyonitta magát, már rokkant is volt a végén.

Te sose ittál?

15 éves koromban, de az első terhesség alatt leraktam a piát, azóta nem. Eladtuk a házat, ideköltöztünk ebbe a faluba. Volt egy futó viszonyom a párom egy munkatársával, tőle született Félix fiam 2003-ban, de ő nem volt tervezett baba, egyalkalmas kapcsolat volt. Voltam gyesen, munkanélkülin, dolgoztam, Félixszel megint itthon voltam gyesen. Félix apja évi egy-kétszer jött látogatóba, nem hitte el, hogy ő az apa, ezt egy apasági perben bebizonyítottam, de gyerektartást nem fizetett. Félixről hamar kiderült, hogy autista. Kitűnő tanuló volt, de nem tudott beilleszkedni egy harmincfős osztályba, másodikban már nem akart iskolába menni, mert őt folyton bántják. A gyerekjólétitől kértem segítséget. Ő értelmes gyerek volt, és kijelentette, csak olyan iskolába megy, ahova autisták járnak.

Honnan tudta, hogy ő autista?

Beszélgettem az apjával és ő meghallotta. Akkor elmagyaráztam Félixnek. Ő jó képességű, csak a viselkedésével van gond. A jegyzőnő meggyőzte, hogy van egy neki való bentlakásos iskola, ezért másfél évre átmeneti nevelt lett, hogy onnan bejárjon.

Ebbe miért egyeztél bele?

Máshogy nem tudtam rávenni, hogy iskolába járjon. Én látogattam, haza is hoztam a gyerekotthonból, szünetekben itthon volt.

És így működött a dolog?

Igen, azóta ott van, most már nem állami gondozott, hanem kollégista. Jól érzi magát.

tpa-picture-37902

Mikor ez zajlott, a lányaid már kamaszok voltak?

Igen. Sokat veszekedtek, Csenge kollégiumba ment, annyira nem jött ki a testvérével. Aztán a lányom, Niki 21 évesen gyereket szült. Kijárta a tíz osztályt, de már akkor látszott, hogy se a munka, se a tanulás fele nem hajlik.

Vajon kire ütött?

Hát igen (nevet). Elvégzett egy kétéves szakiskolát, közben már fiúzott, de nem akart róla beszélni. Már volt egy egyéves kapcsolata, amit felrúgott. A srácnak volt egy cigány munkatársa, aki hozzánk költözött. Megláttam a srácot, elájultam. Mindkét kezén vagy háromszáz vágás volt.

És ő beköltözött?

Igen, a kisszobába, de mondtam Nikinek, hogy menjen el dolgozni, mert én nem tudom eltartani őket, én is épp munka nélkül voltam. Beprotezsáltam a fiút egy munkahelyre, három napot dolgozott, aztán kirúgták. Én akkor figyelmeztettem Nikit, hogy pszichésen nem oké a srác. Hazudott, ivott, dolgozni nem akart. Ha valami nem tetszett, fenyegetőzött, hogy öngyilkos lesz, többször bevitték a pszichiátriára. Kiderült, hogy veri is, nagyon féltékeny, akkor már Niki sem akart vele lenni, de alig tudtunk tőle megszabadulni.

Tőle lett az unokád?

Igen, de még a terhesség alatt szakítottak, talán három hónapot lakott itt. Mondtuk Nikinek, hogy ne tartsa meg a gyereket, de ő ragaszkodott hozzá. Még ha normális apja lett volna a gyereknek, akkor felneveltük volna úgy-ahogy, de így… De Niki megtartotta. Nikinek már az iskolában jelezték a tanárai, hogy depressziós, pszichiátrián kezdték kezelni, kerestünk pszichológust, kapott gyógyszereket, akkor esett teherbe.

Niki terhesen is szedte a gyógyszereket?

Nem, a pszichiáter is javasolta, hogy ne szedje.

Az elején sem?

Nem, mert felírták neki, de nagyon ritkán vette be. A gyerek apja is elszedte a gyógyszereit. Megszületett Bogi, az unokám. Eleinte Niki nevelte, de többször dührohamok jöttek rá, ha rászóltam, dúlt-fúlt, kitörte az ablaküveget. Próbáltam vele beszélni, de akkor azt mondta, hogy csak kritizálni tudok, nem értem meg őt.

Beszéltél a gyerekeidnek a saját fiatalságodról? Mert az is elég vadra sikerült.

Nem akartam, mert esetleg a szememre vetik. Nem tudják. De próbáltam őket úgy nevelni, hogy ne kövessék el ugyanazokat a hibákat, mint én, de ne is irányítsam folyton őket. Ez Csengénél sikerült is. Csenge egyébként Niki első barátjával él hat éve, azzal, akit Niki egy év után otthagyott.

Mi van most vele?

Azzal a fiúval él Nógrádban, közmunkából, gyerekük nincs.

Mi lett Nikivel?

Sokszor arra jöttem haza, hogy a kislány egyedül ordít a bébikompban, Niki azt állította, csak pár percre ment át a szomszédba, de nem tudni. Állandó kapcsolatban voltam a gyerekjólétissel, akkor mondták, hogy én leszek a kislány gyámja, de még nem emelik ki a családból. Próbáltam rávenni Nikit, a gyesből meg a családi pótlékból lássa el ő a gyereket, vegyen pelenkát, ossza be a pénzt. De nem jöttünk ki jól, és volt, hogy dacból nekiment Csengének.

Elég szűken lehetettetek, ha hétvégeken ide jött haza Félix is.

Igen. De Csenge kollégista volt, csak hétvégéken jött haza, aztán meg a pasijához költözött. Niki részéről nem változott a helyzet, nem fogta fel, hogy elvették a gyereket, hisz itt volt, hiába papíron én voltam a gyámja. Megengedtem neki, hogy gondozza, ugyanúgy maradt minden, de ha elmentem valahova, vittem a kicsit. Fél év alatt nem változott semmi Niki részéről, így kiemelték a családból, nevelőszülőkhöz vitték, akkor volt Bogi másfél éves.

Te ehhez mit szóltál?

Sajnáltam, de nem tudtam az itteni problémákat megoldani.

Nem akartad te nevelni inkább?

De, csak Niki is itt lakott még. Az volt a baj, hogy nem akart Niki dolgozni. Hiába magyaráztam én, a szomszéd, a gyerekjólétis, nem hallgatott ránk. Azért is vitték el Bogit, hogy hátha ez hat rá. De nem. Akkor megszűnt a gyes. Mondtam Nikinek, hogy keressen munkát, adok három hónapot, de utána nem tartom el. Ez többször megismétlődött. Amikor nem támogattam többet, mindig elment és keresett egy férfit magának, aki fizetett. Mindenféle kalandokba keveredett, odaköltözött Verőcére egy cigány családhoz, akik cselédsorban tartották, dolgoztatták, többször meg akart szökni, de mindig elkapták és visszavitték. Alig tudtam kiszabadítani. Elintéztem, hogy bevigyék a pszichiátriára, intézkedtem, hogy a cigány család ne tudja látogatni. Kijött a kórházból, megint három hónap türelmet adtam neki, hogy keressen munkát, megint nem akart dolgozni, aztán húztam egy vonalat, hogy holnaptól a magad ura vagy. Közben jártunk Bogihoz a nevelőszülőhöz, ott élt egy másik kislány, Boróka, annak a kislánynak az anyukájának a testvérével összejött, de az ki is rakta az utcára, futtatta és verte is.

Hogy? Látogatás közben Niki megismerkedett a másik nevelt gyerek családjával?

Igen.

És az a férfi futtatta?

Igen. Aztán megunta, otthagyta, összeállt megint valakivel, az is futtatta őt.

Ez neked milyen érzés volt?

Számítottam rá a korábbi viselkedése alapján.

Téged nem futtattak?

Soha, mindig a saját szakállamra dolgoztam, és azt se napi rendszerességgel, csak ha nem volt munkám. Aztán elköltözött egy másik cigánygyerekhez, onnan meg úgy tudott megszökni, hogy a hapsit elvitték a börtönbe. Ha bajba került, Niki mindig hazajött, de mindig ugyanaz történt, nem akart dolgozni, mikor nem támogattam többet, lelépett, összeállít valakivel, aki aztán kirakta az út szélére.

Most hol van?

Ő próbálta előttem titkolni, hogy mit dolgozik, de rájöttem. Kiviszik Ausztriába, Belgiumba, ott futtatják, kéthavonta visszahozzák.

Ha itthon van, nálad lakik?

Nem.

Látogatja a gyereket?

Ha hazahoztam magamhoz a gyereket, nagy ritkán, három-négy-öt havonta egyszer beesett. Közben az unokám apja börtönbe került, megölt egy embert pár hónappal a szülés után. Úgy számolunk, kedvezménnyel talán 2018-ban fog szabadulni.

Van kapcsolata a gyerekkel?

Nincs. Pár hónapos kora óta nem látta.

Hol van most az unokád?

A harmadik nevelőszülőnél van, most hatéves.

tpa_picture_33433.JPG

Elkerült egy nevelőszülőhöz, miért tették át másikhoz?

Az első nevelőszülő felhagyott a munkával fél év után. Akkor átkerült Tündiékhez, ott nagyon szerették, és úgy gondozták, hogy bármikor hazaadható legyen. Kötődött hozzám.

Onnan miért jött el?

Jöttek a központi gyámok, és azzal nem tudtak megegyezni. Volt egy másik nevelt gyerek, Boróka, csecsemőkorától nevelték, és örökbe adható lett, őt örökbe akarták fogadni, de a gyám nem engedte. Azóta Tündiék már nem nevelőszülők, Boróka átkerült másik nevelőszülőkhöz

Te látogattad Bogit?

Igen. Én kértem, hogy Niki kapcsolattartási idejében hadd hozzam ki, akkor sokáig havi két hétvégén hazahoztam a gyereket. Aztán kiderült, hogy senki sem olvasta el alaposan a határozatot, aszerint havonta csak egyszer hozhattam volna el, de ez nem tűnt fel senkinek. Három hónapja beadtam az igényem a havi két kapcsolattartásra, a mai napig nem bírálták el. Most havonta egy hétvégén elhozom magamhoz Bogit.

Az felmerült, hogy hazaköltözzön végleg?

Igen. Én kértem. De a gyám azért nem tartja jónak, mert ha Nikinek megvonják a láthatását, én akkor is meg fogom engedni neki, hogy lássa a gyereket. Mondtam, hogy ezt én nem tudom kiküszöbölni, a ház fele Nikié, nem tudom megakadályozni.

És ezért nem adják haza?

Igen. Mert tőlem Niki bármikor elviheti a gyereket. De én megmondtam neki már két éve, hogy az én felelősségemre hoztam ki Bogit, ő nem viheti sehova és ezt elfogadta.

A körülményeidet rendben találták?

Igen. Megnézték a lakást, kétszobás, komfortos, télen csak az egyik szoba fűthető, de ezzel nincs gond. Az a baj, hogy a ház fele Nikié.

És ha örökbe fogadnád az unokádat?

Próbáltam, nem engedik. Niki sem járulna hozzá.

Próbáltál fellebbezni?

Igen, még nem történt semmi. Tündiéknél nem is volt három évig felülvizsgálat, vagy nem emlékszem rá.

Félévente felül kellene vizsgálni a gyerek elhelyezését.

Nem emlékszem rá, hogy összejöttünk volna a Tegyeszben.

Lehet, hogy a lányodat hívták.

Lehet. Eddig azért nem bolygatták, mert Niki hol itthon volt pár hónapig, hol eltűnt, nehogy pszichésen rossz hatással legyen a gyerekre. Decemberben azt mondták, azért nem javasolják a hazahozatalt, mert mi van, ha 2018-ban az apa hazajön a börtönből és elviszi a gyereket.

Milyen a mostani nevelőszülő?

Ötvenéves pár, nincs saját gyerekük, Bogi az első nevelt gyerekük, mondták is, örökbe szeretnék fogadni. Nehezítik a kapcsolattartást. Próbálnak alkudozni, hogy ne vigyem el péntek este hatkor a gyereket, ahogy a határozat szól, csak majd szombat reggel. Gabi, a nevelőanya mindenfélét kitalál, hogy nem kéne télen étlen-szomjan elvinni este a sötétben a gyereket, ők majd később hozzák ki a buszhoz, vagy vigyem vissza előbb.

De őt is köti a határozat.

Igen. Mikor már nem tudott többet felhozni, akkor mondta, hogy na jó, vigye. A Tegyeszben próbált meggyőzni, hogy a havi két elhozatal helyett legyen csak havi egyszer két óra a kapcsolattartás, az is felügyelet alatt.

Kapsz ezekben valakitől segítséget?

Beszéltem a gyerekjólétissel, ő megígérte, hogy szólnak a gyámhivatalban, de azóta sem történt semmi.

Veled foglalkozik valaki a folyamatban? Van olyan ember, akit felhívhatsz?

Igen, a helyi gyerekjólétis, meg az esetmenedzser.

És mit mondanak, mi a cél? Hogy ez a kislány 18 éves koráig állami gondozott legyen és te látogasd? Milyen irányba tart ez az ügy?

Nem tudom, nem mondanak semmit. A gyerekjólétis megemlítette, hogy lesz felülvizsgálat, de csak hitegetnek, halogatják, nem történik semmi, senki nem áll velem szóba, pedig folyton járok a hivatalokba, olvasom a jogszabályokat. A telefonomon van egy app, az minden beszélgetést felvesz, mindent tudok igazolni. Már mindenhova fordultam, írtam a nevelőszülői hálózat vezetőjének, a megyei gyámhivatalba, a TASZ-nak, elmentem a Tegyesz szülőcsoportjába.

Tényleg szeretnéd visszakapni a kislányt?

Igen.

El tudnád tartani?

Igen, van állásom, takarítok egy vállalatnál.

De te neveled a kamasz fiadat is, és esetleg Niki is nálad landol.

Nálam már nincs több pardon, én nem tartom el.

És szerinted jó helyen lenne itt Bogi? Nem félsz, hogy félrecsúszik?

Reméljük. Most már van egy csomó tapasztalatom. De visszakérdezek: egy ötven év körüli házaspárról beszélünk, akik életükben gyereket nem neveltek, ott mi az esély, hogy normális életet fog élni?

Hogy látod, jól nevelik?

Nem látok bele.

Jól érzi magát Bogi?

Hát persze, hisz korlátlan szabadsága van, mindent megengednek neki, mindent megvesznek neki. Egy hatéves befolyásolható.

Miért lettek nevelőszülők?

Nem tudom, a gyám szerezte őket. Szerintem ismerik egymást korábbról. Úgy tudom, örökbe akarják fogadni Bogit.

De hogy lehet örökbe fogadni, ha tartod a kapcsolatot?

A gyám megmondta, hogy ha a szülők nem látogatják a kislányt, örökbe adhatóvá válik, függetlenül attól, hogy én tartom vele a kapcsolatot.

tpa-picture-53465.JPG

Úgy gondolod, a gyám át akarja játszani nekik a gyereket?

Igen.

A lányod mit gondol az ügyről?

Szereti a maga módján a gyereket, de szemlátomást fütyül rá. Büszke rá, de nem igazán érdekli. De lemondani nem hajlandó róla.

Hogy hat Bogira, hogy a negyedik helyen él?

Nem tudom megmondani. Érzem, hogy távolodik tőlem. Egyrészt mert ritkábban lát, másrészt van egy olyan érzésem, hogy úgy nevelik, hogy kevésbé kötődjön hozzám. Múltkor kibökte, Gabi azért nem akarja, hogy jöjjön hozzám, mert öreg vagyok. És még egy ügy volt: kiderült, hogy elvittem Bogit anyukámhoz húsvétkor, a nevelőszülő feljelentett, hogy nem szabad máshova vinni a gyereket. A nevelőszülői tanácsadó ordítva felhívott, hogy nem vihetem el, más családtaggal nem találkozhat, akinek nincs megítélve kapcsolattartás.

De az is cél lenne, hogy a gyerek korábbi kapcsolatai megmaradjanak.

Igen. Az is kiderült, hogy Gabiék sok mindent mondtak neki, amit nem szabad elárulnia. Például megtudtam, hogy nincs saját szobája, holott a nevelőszülői jogviszonyhoz kéne, és kiderült, hogy nem lett volna szabad elmondania nekem.

Bogi örökölte a lányod pszichés betegségét?

Úgy tűnik, nem.

Bogi mennyit tud a történetéről? Tudja, hogy ki az anyja?

Nem vagyok benne biztos, hogy tudja, Niki a vér szerint anyja. Gabiékat is anyának szólítja. Úgyhogy kitaláltam, hogy legyen Niki anya meg Gabi anya.

Téged hogy szólít?

Mamának.

Három évet élt Tündiéknél. Azóta nem látta őket?

Nem. Megszűnt a kapcsolat.

Emlegeti őket?

Nem tudom.

Sok változás van a kis életében.

Arra gondoltam, van sok fotóm, összeszedem őket egy mappába, és ha itt van, egyszer megnézegetjük és mesélek. Megpróbálom rávezetni, hogy meséljek a történetéről, mutatok képeket, ahol megszületett, a másik nevelőszülőről…

Ez nagyon jó ötlet. Ha arra gondolsz, hogy marad a nevelőszülőknél a kislány és tartod vele a kapcsolatot, milyen érzés?

Az a baj, hogy nem fognak belemenni, hogy havi kétszer vihessem el.

Miért ők döntik el?

A gyám nem fog belemenni.

Neked van bármibe beleszólásod a gyerek életében?

Nincs. Nem tudom követni, hogy napi szinten hogy élnek, jogilag nem is lehet.

Van valami, amit bánsz az életedből?

Ahogy 16 és 22 éves korom között éltem.

És amire büszke vagy?

Hogy egyedül, három gyereket felvállalva talpon tudtam maradni, nem fordultam az ital felé és nem lettem prosti. Félix óta nem volt férfi az életemben. Néha jó lenne beszélgetni valakivel, de nincs senki, akivel tudnék, van, hogy a gyerekjólétist hívom fel. Mindig a meló meg a gyerekek töltötték ki az életemet.

A fiad már kamasz, nemsokára élhetnéd a saját életedet…

Nem tudom elengedni Bogit, olyan, mintha a sajátom lenne. Talán azért harcolok ennyire érte, mert a másik két gyereket régen elvesztettem.