Összeállításunkban tíz híres embert mutatunk be, aki rövidebb vagy hosszabb időt eltöltött a gyermekvédelmi rendszerben, intézetben vagy nevelőszülőknél.

Magyarok

Röhrig Géza (49)

Röhrig

A költő, zenész, színész, bibliaoktató, a Saul fia játékfilm főszereplője négyévesen került állami gondoskodásba, mikor az édesapja meghalt. Tizenkét éves koráig élt intézetben, akkor örökbe fogadták. Verseiben vissza-visszatér erre az időszakra.

Bagi Iván (40)

Bagi Iván

A humorista egy házasságon kívüli kapcsolatból született, anyukája pszichiátriai gondjai miatt nem volt képes a gyereknevelésre. Élt a Fóti Gyermekvárosban, több más intézetben és nevelőszülőnél, időnként az anyuka is kivette. Végül tízévesen a nővére vette magához. A humort a túlélés fontos eszközének tekinti.

Oláh Ibolya (38)

anyaibi1

Oláh Ibolya és Anyácska

Az énekesnő csecsemőként került be otthonba, szülei lemondtak róla, több intézetben és nevelőszülőknél is megfordult, köztük a tiszadobi gyermekotthonban, az akkori vezetőt, Illésné Áncsán Arankát („Anyácskát”) tekinti anyjának. Autodidakta módon tanult meg énekelni és gitározni, egy tehetségkutató versenyen lett ismert.

Kálid Artúr (46)

kalid-artur-original-55761

A színművész egész gyerekkorát állami gondozásban töltötte Berkeszen. Apja itt tanuló egyetemista volt Bissau-Gunieából, anyja a szülés után a kórházban hagyta. Többször megpróbálták örökbe fogadni, ám ez meghiúsult, mert anyja nem mondott le róla. Az ismertséget a Ki mit tud? verseny hozta meg neki, ahova 18 évesen jelentkezett. Felnőttként meglátogatta az apját Afrikában.

Kádár János (1912-1989)

Kádár

A szocialista korszak első embere egy cselédlány törvénytelen gyerekeként született 1912-ben, apja katonatiszt volt, aki elhagyta az anyját, így az anya után kapta meg a Csermanek János nevet. Az anyát a szülés után elbocsátották állásából, Budapestre ment viceházmesternek, útközben a Somogy megyei Kapolyon nevelőszülőknél hagyta a fiát. János ott élt hatéves koráig, akkor az anya magához vette Budapesten. A nevelőapjával szoros volt a kapcsolata, anyját viszont nehezen szokta meg a távollét után.

Külföldiek

Edgar Allan Poe (1809-1849)

Edgar_Allan_Poe_daguerreotype_crop

Az amerikai költő szülei vándorszínészek voltak, hároméves volt, mikor az anyja meghalt, az apja már korábban elhagyta a családot. Edgar és két testvére három különböző családhoz kerültek, őt az Allan házaspár, egy jómódú, gyermektelen család nevelte fel. Nagyon szoros kapcsolata volt a nevelőanyjával, s bár hivatalosan sose fogadták örökbe, a tiszteletükre felvette az Allan a saját családneve mellé.

Malcolm X (1925-1965)

Malcolm X

Az amerikai emberi jogi aktivista apja is a feketék jogaiért küzdött, ezért sok támadás érte, és egyrejtélyes autóbalesetben halt meg. Az anya később idegösszeroppanást kapott, a hét gyereket ekkor különböző nevelőcsaládoknál helyezték el. Malcolm X három évet töltött el egy fehér nevelőcsaládnál, Swerlinéknél, akik nagyon szerették, de a jelenlétében is tettek rasszista megjegyzéseket a feketékre. Malcolm 15 évesen költözött el tőlük, rövid időre egy másik nevelőcsaládhoz, majd a nővéréhez.

Marilyn Monroe (1926-1962)

Marilyn

Az amerikai színésznő Norma Jeane Baker néven született, az anyja vágóként dolgozott, az apa elhagyta. Az anya anyagi nehézségei miatt a szülés után a Bolander házaspárnál helyezte el, és heti öt dollárt fizetett a gyermek ellátásért, azok hetente láthatásra is vitték. Mikor hétéves lett, az anyja magához vette, ám annak pszichiátriai betegsége miatt az együttélés hamar megszakadt. Ezután Marilyn intézetben töltött két évet, ahol nagyon rosszul érezte magát, majd egy nevelőcsaládhoz, ahol molesztálás áldozata lett. Innen anyja barátnőjének családjához került, ahonnan 16 évesen távozott, mikor férjhez ment.

Eddie Murphy (55)

Az amerikai humorista, színész csak egy évet töltött nevelőszülőknél, ám ez meghatározó élmény lett a számára. Szülei hároméves korában elváltak, később az apa meghalt. Mikor Eddie nyolcéves lett, az anyja kórházba került, a család anyagi gondokkal küzdött, Eddiet és bátyját egy nevelőcsaládnál helyezték el. Itt Eddie nagyon rosszul érezte magát, és ekkor fedezte fel a fontosságát, hogy minden helyzetben tudjon valamin nevelni. Egy évvel később az anya újraházasodott, és visszakapta a gyerekeket.

Cher (70)

Cher és anyukája

Cher és anyukája

Az énekesnő csecsemőkorát egy intézetben töltötte. Az anyja mindössze húszéves volt, már a terhesség alatt elvált az apától, meg akarta szakíttatni a terhességet, majd a szülés után egy apácák vezette otthonban helyezte el a babát, mert nem volt pénze. Pár hét alatt sikerült annyi pénzt összeszednie, hogy kivehesse Chert az intézetből. Bár minden nap látogatta, ez mindkettejüknek traumatikus élmény és sokáig családi tabu volt.