Sorozatunkban a gyermekvédelemben tevékenykedő szakemberek munkáját szeretnénk bemutatni. Ma egy nevelőszülői tanácsadó mesél. Erzsébet 23 éve dolgozik a gyermekvédelemben, jelenleg az egyik megyei Tegyesznél látja el ezt a feladatot. (A fotók nem őt ábrázolják.)

Mit csinál egy nevelőszülői tanácsadó? Mik a feladataid?

Elsősorban a nevelőszülőkkel foglalkozom, hogy a nevelésben, gondozásban minél könnyebben boldoguljanak. Legalább háromhetente járok ki, ha sürgős probléma van, akkor gyakrabban. Ilyenkor megbeszéljük a nevelőszülővel, mi történt az elmúlt időszakban, van-e olyan problémája, amivel nem boldogul. A köztes időben pedig bármikor felhívhat, ha sürgős gondja van. Ellenőrzöm a pénz beosztását, felhasználását, a kapcsolattartási naplót a vér szerinti családokkal. Ezenkívül utógondozottakkal is foglalkozom: a 18 éves kort betöltött, utógondozói ellátást kérő fiatalok mellé utógondozót rendelnek ki, ezt a feladatot is a nevelőszülői tanácsadók végzik. Itt az életkezdésben, az ügyei intézésében, az otthonteremtési támogatás felhasználásában segítem a fiatalt, az iskolában, a munkahelyen érdeklődöm róla.

Milyen végzettség kell a munkádhoz?

Szociális vagy pedagógiai végzettséget ír elő a törvény, én szociálpedagógus vagyok.

Hogy telik egy átlagos napod? Van átlagos nap?

A hónap 22 napjából 18 látogatónap, 18 családhoz járok ki rendszeresen, ők hat, elég távoli településen élnek. Ilyenkor reggel bemegyek az irodába, felveszem az iratokat, amiket előkészítettem, felülök a buszra, elmegyek a településre, végiglátogatom a nevelőszülőket, egy-másfél órát töltök mindegyiknél. A fennmaradó öt-hat napot adminisztrációs feladatokkal, kihelyezések előkészítésével, esetleg szakmai programmal töltöm.

Ki a felettesed?

A nevelőszülői hálózat vezetője.

Kikkel vagy még kapcsolatban a munka során? 

A gyámokkal szoros az együttműködésünk, ők látogatják még rendszeresen a nevelőcsaládokat. Szoktunk kapcsolatot tartani a szakértői bizottsággal, mert gyakran kerülnek eléjük a gyerekeink. A gyermekjóléti szolgálatokkal is kapcsolatban vagyunk, hogy információt szerezzünk a vér szerinti családokról, hazakerülhet-e a gyerek, miért nem látogatják.

Hogy mérik, hogy jól dolgozol-e?

Minél kevesebb probléma van a nevelőszülőnél a gyerekekkel, annál jobban dolgozik a tanácsadó. Ezt az iskola és a gyámok jelzik. A nevelőszülőkkel is sokat beszélgetek a gyerekekről, hogy fejlődnek, mi történik velük, és milyen problémáik vannak.

Mik a tipikus problémák?

A kapcsolattartást megelőző vagy követő időszak. A vér szerinti család megjelenése a gyerek életében mindig felkavaró, erre fel kell készíteni a gyereket. A kapcsolattartás alatt a gyerek lelkileg visszakerül abba a helyzetbe, ahonnan kiemelték, hisz a szülő nem tud annyit változni, mint a gyerek. A látogatás után napokba, hetekbe telhet, míg a gyerek visszazökken a szokott kerékvágásba. A másik tipikus problémakör a kamaszkor, amit a mi gyerekeink nehezebben dolgoznak fel, mert labilisabbak érzelmileg, nincs olyan biztos hátterük.

Mi a sikerélmény a munkádban?

Nagyon szeretem, amikor a gyerekek örömmel fogadnak, és ha olyan bizalmi viszonyt sikerül kialakítani a nevelőszülőkkel, hogy nem titkolóznak előttem, bátran hozzám fordulnak a problémájukkal. Ez sok időbe telik.

Mi a legnehezebb a munkádban?

Rengeteg emberrel kell foglalkozni, egy problémás esetnél be kell vonódni több szervezet működésébe, és közben a többi családot is kell legalább minimális mértékben látogatni.

Te ellenőrzöd a nevelőszülőt. Ezt hogy tompítod, hogy ne érezze kutakodásnak?

Erre már a kezdetben felkészítjük a nevelőszülőt, hogy szakemberek fognak hozzá járni, és van ellenőrzési jogunk. Ekkor természetesnek veszik, hogy a munkával ez együtt jár.

Biztos hallottad azt az előítéletet, hogy a nevelőszülő jól megél a gyerekek ellátmányából.

Ez egy csúnya előítélet. Folyamatosan ellenőrizzük a nevelőszülőket, már van szemünk ahhoz, hogy a pénzt tényleg a gyerekekre költik-e. Ha bemegyek egy családba, ahol a gyerek kinyitja a hűtőt, és a nevelőszülőre rá se nézve télvíz idején megeszik egy paradicsomot, akkor sejtem, hogy ez természetes abban a családban. Az étkezést nem kell igazolni blokkokkal, de a ruhavásárlást igen. Ha pedig felmerülne a gyanú, hogy nem a gyerekre költi a pénzt, akkor mindenről kérünk számlát. De egy nevelőszülőt sem akarunk kitenni annak, hogy ilyen vádakkal szembesüljön, épp elég nehéz a munkájuk.

Sokat találkozol nehéz sorsú gyerekekkel. Ezt hogy bírod?

Eleinte nagyon nehéz volt, hogy mit képesek felnőttek gyerekekkel megtenni, ettől csak távolságot lehet tartani, de megszokni nem. De már 23 éve dolgozom a gyermekvédelemben, most már tudom kezelni.

Mekkora szereped van abban, hogy egy gyermek visszakerüljön a vér szerinti családba, vagy örökbefogadókhoz?

Nekem annyi a szerepem, hogy a nevelőszülőt támogatni tudjam abban, hogy örökbe tudja adni a gyereket vagy hazagondozni, hisz évekig neveli, esetleg egész pici kortól. Ilyenkor vele szoktam megbeszélni, hova kerül a pici, ő hogy tudja támogatni, hogy minél kisebb törést okozzon a gyereknek. Nemrég az egyik nevelőcsalád egy olyan kislányt adott sikeresen örökbe, akit születése óta gondoztak. Miután a kislányt elvitték, segítettem nekik feldolgozni a gyászt, meghallgattam őket, tartottam egy vállat, ahol kisírhatják magukat, és megpróbáltam meggyőzni őket arról, hogy jól döntöttek, hogy nem ők fogadták örökbe.

Te tehetsz javaslatot arra, hogy örökbe adható legyen a gyerek?

Igen, a gyámhivatali felülvizsgálatnál a nevelőszülői hálózatok véleményét is kikérik, és ott a tanácsadó tölti ki, hogy javasoljuk-e, hogy örökbe adható legyen vagy hazakerüljön a gyerek. De csak javaslattételi jogom van, nem én döntök.

Van, amikor ezt nem javaslod?

Az örökbefogadástól nem szoktam elzárkózni, mert az végleges megoldás, ahol a gyermek saját családba kerül. A vér szerinti családba visszakerülést már volt, hogy nem javasoltam, mert nem láttam, hogy javult volna a kapcsolat velük.

Kinek javaslod ezt a munkát?

Empatikus embereknek, akik képesek másokkal együtt érezni, de ez ne érzelgősség legyen. Néha nevelőszülőnek jelentkezőknél is látom, hogy nagyon sajnálják a gyerekeket. Holott nem jó, ha mindent meg akar adni valaki a gyereknek, amit a családjában nem kapott meg, mert nem fogunk mindig a hátuk mögött állni, később magukra maradnak.