A szórakoztatóipar leghíresebbjei között meglepően sok az örökbefogadó szülő. Van, aki meddőségi probléma miatt vállalt így gyereket, mások a vér szerinti gyerekeik születése után még idősebb korban is szülővé akartak válni, vagy éppen megérintette őket egy nehéz sors. Az exkluzív listát látva inkább az a kérdés, ki az, aki Hollywoodból még nem fogadott örökbe.

Angelina Jolie és Brad Pitt

A sztárpáros ma a világ talán leghíresebb örökbefogadó családja. A 41 éves Angelina és az 53 éves Brad összesen hat gyereket nevelnek, akik közül három vér szerinti és három örökbefogadott, a gyerekek mind a Jolie-Pitt vezetéknevet viselik. Angelina Jolie első gyerekét, az akkor héthónapos Maddoxot egy kambodzsai árvaházból fogadta örökbe 2002-ben. A színésznő akkor még Billy Bob Thornton színész felesége volt, ám csak egyedül adoptálta a bébit, majd hamarosan elváltak. 2005-ben Angelina Etiópiában fogadta örökbe kislányát, Zaharát, aki akkor féléves volt. Az útra már Brad Pitt is elkísérte, egy évvel később pedig ő is örökbe fogadta mindkét gyereket. 2006-ban született meg a pár vér szerinti kislánya, Shiloh Nouvel. A következő évben Angelina egy hároméves vietnámi kisfiút fogadott örökbe, Pax Thien-t, akit később Brad is adoptált. Egy évvel később pedig a színésznő egy fiú-lány ikerpárnak adott életet, nevük Knox Léon és Vivienne Marcheline. Két éve a páros össze is házasodott. Időnként felröppennek a hírek újabb gyerek érkezéséről a családba, de ezek eddig kacsának bizonyultak. Angelina az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának különmegbízottjaként is képviseli a hátrányos helyzetű térségek és gyerekek ügyét, sokat utazik a harmadik világba. Utazásaikra a gyerekeket is mindig viszik magukkal.

angelina

Jamie Lee Curtis

Az 57 éves színésznő két örökbefogadott gyerek anyukája. Férjével, Christopher Guesttel meddőségi problémák miatt választották a családalapításnak ezt az útját. Mindkét gyerekük újszülöttként, nyílt örökbefogadással érkezett. Annie 1986-ban, Thomas 1996-ban született, nála a színésznő vágta el a köldökzsinórt. Jamie a gyerekek érkezését diszkréten kezeli, viszont írt egy mesekönyvet az örökbefogadásról. A színésznő az örökbefogadás szószólója, ugyanakkor a mítoszt is szeretné letörni a téma körül: „nem gondolom, hogy örökbe fogadni egy gyereket bármivel is hősiesebb, mint megszülni”.

jamie-lee-curtis

Sandra Bullock

Az 52 éves színésznő két gyereket nevel egyedülálló anyaként. A kisfiú, Louis Bardo újszülöttként került hozzá 2010-ben, az adoptálást még a férjével, Jesse James-szel közösen indították, de közben elváltak, így csak Sandra fogadta örökbe a kisfiút. Louis szeretett volna kistestvért, és ahhoz is ragaszkodott, hogy az új családtag bőre is fekete színű legyen, mint az övé. Sandra Bullock másodszor egy három és fél éves kislányt, Lailát vett magához tavaly, aki addig az amerikai nevelőszülői rendszerben élt. A sztár szeretné, ha az örökbefogadása felhívná a figyelmet arra a 400 ezer gyerekre, akik állami gondozásban élnek az Egyesült Államokban. Sandra Bullock a The Blind Side (A szív bajnokai) című, 2009-es filmben örökbefogadó anyát alakít, aki egy kallódó tinédzserfiút vesz magához.

sandra-bullock-600x800

Nia Vardalos

A Bazi nagy görög lagzi sztárja, a görög-kanadai, ma hollywoodi színésznő egy örökbefogadott kislány anyukája. Nia és férje, a szintén színész Ian Gomez másfél évtizeden át küzdöttek a gyermekért, számos lombikon és vetélésen átestek. Végül az amerikai nevelőszülői hálózatból fogadtak örökbe egy hároméves kislányt, Ilariát. Nia Vardalos könyvet írt az örökbefogadásának történetéről Instant Mom címen, amiben őszintén beszámol róla, milyen nehézségekkel jár a semmiből egy traumákkal küzdő kisgyerek szülőjévé válni. Neki is célja, hogy a reflektorfényben levő, drága nemzetközi örökbefogadás mellett felhívja a figyelmet az idősebb, belföldi állami gondozott gyerekek örökbefogadására, ami ráadásul ingyenes.

1c6737421-tdy_nia_vardalos_130402

Sharon Stone

Az 57 éves színésznő-producer három kisfiút fogadott örökbe, mindet kisbabaként. Sharon több fájdalmas vetélésen van túl, kétszer már koraszülött gyereket kellett élettelenül világra hoznia. Roan fiát 2000-ben fogadta örökbe, akkori férjével, Phil Bronstein producerrel közösen. Hamarosan durva válás következett, amely során a kisfiút a férfinél helyezték el, az anya látogatja a gyereket. Ezután a színésznő 2005-ben és 2006-ban egyedülálló anyaként adoptálta Laird és Quinn fiait.

sharon-stone-three-sons-beverly-hills__opt

Kristin Davis

Az 51 éves színésznő 2011-ben, egyedül fogadott örökbe egy kislányt, Gemma Rose-t, újszülöttként. Kristin Davisnek a Szex és New York sorozatban játszott karaktere, Charlotte is örökbe fogadott egy Rose nevű kislányt – a színésznő azt állítja, öntudatlanul adta ugyanazt a keresztnevet a kislányának. Charlotte-tal ellentétben Kristin nem akar mindenáron megházasodni, most a lánya tölti be a főszerepet az életében.

kristin-davis-240

Madonna

Az 56 éves énekesnőnek négy gyereke van, közülük kettő örökbefogadott. Nagylányát, Lourdes Mariát 38 évesen hozta világra, a gyerek apja akkori barátja, a táncos Carlos Leon volt. Guy Ritchie forgatókönyvíróval való házasságából született négy évvel később Rocco fia, majd közösen adoptálták Malawiból 2006-ban az egyéves David Bandát. Madonna egy malawi árvaházban tett látogatásán döntötte el az örökbefogadást, úgy megrázták az ott látottak. Eredetileg egy Mercy nevű kislányt akart magához venni, de a kislány családja nem egyezett bele. A jogi eljárás bonyolult és hosszadalmas volt, mert akkoriban nem engedélyezték az örökbefogadásokat Malawiban. A gyerek apja ráadásul élt, de lemondott róla. A házasság a kisfiú érkezése után hamarosan felbomlott, de 2009-ben Madonna egyedül adoptálta az elsőnek kiszemelt kislányt, az akkor hároméves Mercy James-t, még nagyobb bonyodalmak és botrány közepette.

1411164142_madonna-david-441

Cate Blanchett

A 47 éves ausztrál színésznő két évtizede ismerte meg férjét, Andrew Upton forgatókönyvírót. Nem küzdenek meddőségi problémákkal, három vér szerinti fiuk is született, akik ma már kamaszok, de még az első szülésnél elhatározták, hogy majd fognak örökbe is fogadni. Ez a pillanat tavaly érkezett el, mikor Amerikában adoptálták az újszülött Edithet. Bár már három gyereket felnevelt, a színésznő minden gyereknél friss anyának érzi magát, a tapasztalatok nem számítanak. Egyelőre Edith köré rendezi az életét és szeretne keveset dolgozni.

ffn_blanchett_cate_ffuk_exc_011216_51945398-500x654

Jane Fonda

A 78 éves amerikai színésznőnek két vér szerinti gyermeke született, de lányának tekinti az afroamerikai Mary Louise Williamset is. A lány már tinédzser volt, mikor 1983-ban akkori férjével, Tom Hayden aktivistával közösen magukhoz vették. Mary 13 évesen részt vett a házaspár által szervezett nyári táborban, ott kivirult, és Fondának őszintén beszélt az otthoni gondokról is. A fekete lány szülei a Black Panther mozgalomban tevékenykedtek, apja épp börtönben ült, anyja nehezen birkózott meg a hat gyerek nevelésével, egyik nővére prostituáltnak állt. A lány később is visszatért a táborba, közben nemi erőszak áldozata lett, a jegyei leromlottak. Jane Fonda felajánlotta, hogy hozzá költözhet, ezután Mary a házaspárnál élt, a vér szerinti szülei engedélyével. Hivatalosan sosem adoptálták, de a színésznőtől megkapta a szülői szeretetet és törődést. Fonda memoárt is írt a kettejük kapcsolatáról The Lost Daughter címmel.

article-2305779-192d5f0c000005dc-282_634x603

Mia Farrow

Az amerikai színésznő az örökbefogadás megszállottja. Bár négy vér szerinti gyereke is született, melléjük még összesen tíz kicsit fogadott örökbe két évtized alatt. Első férjétől, André Previntől három gyereke született, és három kicsit közösen fogadtak örökbe, köztük Soon-Yit is, aki később, botrányos körülmények között Woody Allen társa lett. Woody Allennel való kapcsolata alatt Mia egyedül fogadott örökbe két gyereket, akiket később Woody is adoptált, és egy közös gyerekük is született. A szakítás után pedig a színésznő további öt gyereket vitt haza egyedül. Mia karitatív örökbefogadó, a bébik közt van vak, mozgássérült, agyi bénulással küzdő, és vállalt serdülőkorú gyereket is. Arra is ügyelt, hogy senki se legyen magányos a családban: a vietnámi gyereknek szerzett vietnámi testvért, a feketének feketét, a vaknak vakot. Az egyik fia szerint nagyon szemléletformáló volt egy ilyen sokszínű családban felnőni. Woody Allen is rákapott az örökbefogadásra: feleségével, Soon-Yivel közösen két kisbabát fogadtak örökbe, akik ma már nagykamaszok.

19f642kvz429ljpg