Cikksorozat indul a gyermekek szexuális bántalmazásáról és ennek kezeléséről. Az SOS Gyermekfalvak és a Norvég Civil Támogatási Alap egy évig tartó közös projektje a gyermekvédelem szereplőit szeretné ellátni az abúzus felismeréséhez és kezeléséhez szükséges tudással, a programhoz havi egy cikk is fog kapcsolódni a Gyereksorsok blogon.

Több testvér került be együtt pár éve az SOS Gyermekfaluba. Kiderült, hogy közülük a 13-15 éves lányokat korábban prostitúcióra kényszerítették, többek közt ez volt a gyermekvédelmi gondoskodásba kerülésük egyik oka. A szexuális bántalmazás létező jelenség az állami gondozottak előéletében, számos gyermeket érint az SOS mindegyik működési területén. Van, ahol ismert a szexuális bántalmazás ténye, és a szülők, elkövetők ellen büntetőeljárás folyik. Máshol nem bizonyított, de feltételezett a bántalmazás, a gyerekek viselkedéséből és elmeséléséből. Van, hogy a bekerülés oka más volt, de a gyerekek szexualizált viselkedése felveti a szexuális abúzus lehetőségét.

Egy-egy csoportos megbeszélésen, ahol 10 nevelőszülő jelen van, 4-5 családnál biztos, hogy jelentkezik valamilyen szexuális bántalmazással, vagy szexualizált viselkedéssel kapcsolatos probléma. A szexuális bántalmazás jeleit a nevelőszülő általában felismeri, de intenzív együttgondolkodás kellene egy szakemberrel, hogy adott esetben mi a legmegfelelőbb kezelés. Ez lehet pszichoterápia a gyereknek, támogatás a nevelőszülőnek, hogy segítsen a gyerek élményeit feldolgozni, vagy éppen a szülői kapcsolattartásba beleavatkozni.

_DSC7567-2

Eközben azonban nincs elérhető szakember, aki ezekkel az esetekkel szakszerűen és rendszerszemléletben foglalkozna. Szükség van egyrészt az egyértelműen bántalmazott gyerekek kezelésére, de arra is, hogy a nevelőszülők, nevelőszülői tanácsadók, nevelők rendelkezzenek megfelelő ismeretekkel ezen a területen ahhoz, hogy jól tudják támogatni a gyerekeket, családokat egy-egy felmerülő kérdésben. Gond az is, hogy a környezetünk is tele van szexuális kihívásokkal, amire az eggyel vagy kettővel korábbi generáció felnőttjei nem tudnak megfelelően reagálni. Nagyon sok a társadalmi tabu, a félelem a szexualitással kapcsolatban, sok a félreértés és félrekommunikáció az ügyben. Szembeszökő, mennyire nem bánnak szakszerűen a gyerekekkel foglalkozó szakmák a szexualitással, a szexuális bántalmazással, annak kezelésével és megelőzésével.

Ahhoz képest, milyen gyakori a bántalmazás, hiányzik a megfelelő szaktudás, és képzett szakember jóformán az egész országban nem elérhető. Vidéken óriási a hiány, de Budapesten sincs olyan szervezet vagy szolgáltatás, amely kifejezetten a szexuálisan bántalmazott gyerekekkel foglalkozna. Amelyik szervezet nyújtott ilyen típusú szolgáltatást, 2014 év vége óta már nem fogad bántalmazott gyerekeket. Sok helyen pályakezdő pszichológusok dolgoznak a szakellátásban, márpedig megfelelő tapasztalat nélkül nehéz felismerni és kezelni a szexuális bántalmazás jeleit. A tapasztalat hiánya félreértésekhez, kommunikációs zavarokhoz, a sérült gyerekek további traumatizálásához vezethet.

A családon belüli bántalmazás, a szexuális abúzus témáját a 60-as, 70-es évek nőjogi mozgalmai hozták be a köztudatba. Nemzetközi szinten sok a kutatás, a szakirodalom a témáról, Magyarországon viszont a közvélemény és a szakma nem igazán fogadta be ezeket a gondolatokat. Bár a 90-es években elkezdődött egy párbeszéd a családon belüli erőszakról, és több civil szervezet is elkezdett ezekkel a kérdésekkel foglalkozni, a téma nem tudott annyira gyökeret verni sem az oktatásban, sem a gyerekekkel foglalkozó szakmák irányításában, hogy a segítség eljusson a bajba jutott gyerekekig. Jó példa, hogy a szigetszentmiklósi ügyben a bíróság sem tudta megállapítani, történt-e szexuális bántalmazás, ami a megfelelő szaktudás és szakembergárda súlyos hiányára vall.

tpa-picture-63197

Mindezen okok miatt hozta létre az SOS Gyermekfalu a Norvég Civil Támogatási Alappal közösen a „Mobil team a szexuálisan bántalmazott gyerekekért” elnevezésű projektet. A programban egy a témában jártas pszichológus hetente tart konzultációt az SOS valamelyik működési területén, az összegyűjtött eseteket átbeszéli a gyerekekkel foglalkozó szakemberekkel, a pszichológusokkal, nevelőszülői tanácsadókkal, nevelőszülőkkel, nevelőkkel. Célunk az, hogy rendszeres megbeszélések történjenek szakember részvételével a nevelőszülői hálózatainkban, lakásotthonainkban. Ez a folyamat a projekten belül kicsit több mint egy éven át tart. Ez alatt az idő alatt lesz lehetőség a mi programjainkban és más nevelőszülői hálózatokban, lakásotthonokban élő, szexuálisan bántalmazott gyerekeink eseteinek megbeszélésére, a gyerekek szakszerű támogatásának megszervezésére.

Ezenkívül két képzést is tervezünk mindhárom területen. Az egyik képzés a szexuális bántalmazás felismeréséről és hatékony kezeléséről szól az SOS-nek és más olyan külsős szakembereknek, akik közvetlenül dolgoznak érintett gyerekekkel: pszichológusoknak, nevelőszülőknek, nevelőknek, nevelőszülői tanácsadóknak.  A másik képzést a döntéshozók, hatóságok, és a gyerekvédelmi ellátórendszer munkatársai számára tervezzük arról, hogy miért fontos ezzel a jelenséggel foglalkozni. Fel szeretnénk hívni a figyelmüket a szexuálisan bántalmazott gyerekek helyzetére, a megelőzésre és a szakszerű kezelésre. Emellett terjesztjük a magyarul elérhető tájékoztató anyagokat.

Szeretnénk, ha egy év múlva Békés megyében, Bács-Kiskunban és Vas megyében lenne egy felkészült szakemberekből álló csapat, akik mozgósíthatóak egy-egy bántalmazott gyerek támogatására, és akik képesek ismereteiket továbbadni másoknak. A projekt eredményeképp azt várjuk, hogy minden területen megerősödik az SOS-en belül és kívül az a szakembergárda, akik a jövőben ilyen esetekben szakszerűen el tudnak járni, akikre később lehet építeni és segítséget tudnak nyújtani.

A projektben a következő programokra szívesen várjuk más, nem SOS-es szakemberek jelentkezését:

  • tanácsadás, esetmegbeszélés, egyéni és csoportos szupervízió szexuálisan bántalmazott gyermekek ügyeiben
  • 3 napos képzés a szexuális bántalmazás felismeréséről és hatékony kezeléséről gyermekvédelmi szakellátásban, gyerekekkel közvetlenül dolgozó szakembereknek
  • 2 napos képzés a gyermekvédelmi ellátórendszer, döntéshozók, hatósági munkatársak részére.

Az Ökotárs Alapítvány az Autonómia Alapítvánnyal, a Demokratikus Jogok Fejlesztéséért Alapítvánnyal és a Kárpátok Alapítvány-Magyarországgal közösen pályázatot hirdetett magyar civil szervezetek számára az EGT/Norvég Civil Támogatási Alap keretében. Az Alap átfogó célja, hogy segítse a magyarországi civil társadalom fejlődését, valamint erősítse részvételüket a társadalmi igazságosság, a demokrácia és a fenntartható fejlődés alakításában.

Az SOS-Gyermekfalu Magyarországi Alapítványa az EGT/Norvég Civil Támogatási Alap keretében, a közepes projektek felhívásra, Női jogok és esélyegyenlőség témakörben benyújtott pályázata támogatást nyert.

NCTA_tamogato_es_lebonyolito_logosor