Szabina 22 éves, az SOS Gyermekfalvak szombathelyi ifjúsági házában beszélgettem vele. Nemsokára fog kikerülni az utógondozói ellátásból, és az önálló életét tervezgeti. A vendéglátásban fog dolgozni, de titkos álma, hogy fodrász legyen.

Mivel foglalkozol?

Most érettségizek Kőszegen a Tekiben, ez egy evangélikus mezőgazdasági iskola, ami technikum, ezért így rövidítjük. Sima érettségi szak, kétéves, már van egy vendéglátó szakmám.

Utána mit szeretnél csinálni?

Szeretnék elmenni dolgozni. Most is van egy hétvégi munkám a giroszosnál a közelben, és pincérként szeretnék elhelyezkedni, itt Szombathelyen vagy Sopronban. Augusztusban költöznék ki.

Hova?

Elvileg a barátommal együtt, lakást vagy házat szeretnék venni. Neki is van megtakarítása, én is gyűjtök lakástakarékkal, összerakjuk, most számolgatjuk.

Mennyibe kerül egy ilyen ház?

11-12 millió forint, Csepreg környékén néztünk házakat.

Ez ilyen komoly kapcsolat?

Igen, négy és fél éve vagyunk együtt.

Össze is házasodtok?

Még nem, annyira még nem vagyunk előre.

Diákönkormányzati képviselő is vagy. Ez mit jelent?

Az SOS-en belül a kőszegieket képviselem a diákönkormányzatban, a kiskorúakat is. A másik Szabina a házból az elnök, ha dolga van, én helyettesítem.

Mi kellett ehhez?

Választásokat tartottak, a házban hármunkat szavazták meg. Kőszegen van még két diák, akik a kőszegieket képviselik.

Nagyszájú vagy, azért jelentkeztél?

Annyira nem, csak néha… Igazából nem jelentkeztem, mindenkire lehetett szavazni és nagyon jól esett, hogy a többiek gondoltak rám.

Mióta vagy a rendszerben?

Tizenöt éve. Apukám és anyukám nem tudtak eltartani, családi gondok voltak, aztán ők szétmentek és beadtak minket.

Vannak tesóid?

Igen. Van egy nővérem Balatonfüreden, ő csak féltestvér, és van három rendes testvérem, ők is a Balaton környékén laknak apuval, ők is benn voltak a rendszerben, de ők kikerültek. A legkisebb itt volt az SOS-ben, de apu kérte, hogy helyezzék át Pápára, hogy közelebb legyen.

A többiek miért kerültek haza?

Van, akik betöltötte a 18-at, van, aki hazament apuhoz.

Te nem akarsz?

Azon a környéken semmi munka nem akad, és ő olyan körülmények között él, hogy nem hiszem, hogy jövőm lenne ott. Inkább maradok itt a környéken.

Neked van a legmagasabb végzettséged a tesóid közül?

igen, ha megszerzem az érettségit, akkor nekem lesz. A nővérem Pesten dolgozik a vendéglátásban, a bátyám Pest és Balatonfüred között fuvarozik, zöldségeket szállít, az öcsém kőműves, a húgom tanul.

Pont a vendéglátásban a Balatonon van munka…

igen, csak télen ott nincsenek lehetőségek.

Jóban vagy a tesóiddal?

Igen, minddel, Viberen szoktunk beszélni, ha ráérünk, találkozunk is.

Te mindig az SOS-ben voltál?

Igen, nyolcéves korom óta. Szerintem jó, hogy elkerültünk, ha otthon maradok, nem tudom, hol tartanék. Jó, hogy bekerültem, akármennyire is rossz szülők nélkül.

Egy nevelőanyukánál voltál végig?

Igen.

Őt nem tekinted szülőnek?

Valamennyire ragaszkodom hozzá, hisz ő nevelt 11 évig. Ő most nyugdíjba ment, megszűnt a ház, mindenki elkerült onnan. Fel szoktam hívni.

Hogy szólítod?

Ibolya néni.

Szerinted mi az, ami az SOS-ben jó, és min kéne változtatni?

Jó volt, hogy mikor bekerültünk, nem szedtek minket külön a tesóimmal, egy házban élhettünk, családias környezetben nőhettem fel. Igazából nem tudok olyan dolgot mondani, amin változtatni kellene, mert örülök, hogy ide kerülhettem, lehetett volna sokkal rosszabb is minden. Velünk egykorúakkal vagyunk, sok a barát.

Te miért 22 évesen érettségizel?

Évvesztes voltam, és mikor idekerültem, a másodikat újra kellett járnom, mert otthon nem nagyon jutottam el iskolába. Négyéves szakmai iskolába jártam, és utána dolgoztam fél évet Pesten a Marriottban szakmai gyakorlaton.

A Marriott hotelben milyen volt?

Nagyon jó, rengeteg barátunk lett, nekem tetszett a szálloda, maga Pest is. Minden részlegen egy hétig voltunk, a konyhán, a VIP-részlegen, az italbárban, recepción, lenn a műszakon szereltünk a fiúkkal.

Többen voltatok?

6-8 fiatal az SOS-ből, Kecskemétről is. A Nyugati környékén laktunk, egy bérlakásban, az SOS és a hotel fizette. A hotelben dolgozó HR-igazgató és a mentoraim fel is ajánlották, hogy ha szeretnék maradhatnék, de én visszajöttem a suli miatt, az érettségit be akartam fejezni, most meg nem akarok visszamenni Budapestre, megszoktam ezt a környéket.

Van valami, ami hiányzik az életedből?

Talán anyu. Ő meghalt, mikor 12 éves voltam. Egyedül ő.

Mit csinálsz, ha nem tanulsz?

Biciklizek, zenét hallgatok, sétálok, lent vagyok a barátomnál vagy a tesóimnál.

Van valami álmod, amit szeretnél?

Fodrász szeretnék lenni.

Ez teljesen új, eddig a vendéglátásról volt szó…

Ez régi álom, de épp most kezdek eltávolodni tőle. Sokat beszélünk erről az ifiház vezetőivel is, ha elvégezném a tízhónapos tanfolyamot, még 2-3 évig kéne dolgoznom, hogy teljesen beletanuljak, meg a kiadások… nem biztos, hogy megérné. De még tervben van.

Nagyon szép a frizurád.

Igen, most vágattam le.

Ismerősökön gyakorolsz?

Nem merek, inkább a sajátomat szoktam vágni.