Kivel karácsonyozzon az elvált férj: volt feleségével és a saját gyerekeivel, vagy a mostani feleségével, és annak a korábbi kapcsolatból származó fiaival? Kimossa-e a kádat a mostohaanya a férje lánya után? Jogos-e, ha a férj az előző házasságból való nagyfiának drága főiskolát fizet, miközben az új házasságból való gyerekeit alig tudja eltartani? Csupa olyan kérdés, ami egy hagyományos magcsaládban nem merül fel, Fischer Eszter Modern mostohák című könyve azonban foglalkozik vele.

A Berlinben és Budapesten élő, kétlaki pszichológus gazdag tapasztalatokkal rendelkezik a mozaikcsaládokról. Könyve számos tabut megtör. Miközben a hivatalos családpolitika a „hagyományos” család képét sulykolja (apa, anya, közös gyerekek), a valóság már rég nem ez. Válások, új kapcsolatok, atipikus családformák, egyszülős háztartások színezik újra a családról alkotott képünket. Fischer Eszter a mozaik-, vagy patchwork-családdal foglalkozik: azzal az esettel, mikor egy új kapcsolatban, házasságban egyik vagy mindkét félnek már van korábbi gyereke. Azaz, a gyerek együtt él két felnőttel, akik közül az egyik nem az ő szülője, a felnőtt pedig nap mint nap egy másik gyerekkel él együtt, míg a sajátját esetleg ritkábban látja.

A könyv szóhasználatában is tabudöntő, a „mostoha” szót használja a „szülő új partnere” értelmében, és megpróbálja megtisztítani a negatív asszociációktól. És leszámol az együttélést övező számos illúzióval. Melyek is ezek?

  • Hogy egy újraházasodás után a szülő élete az előző kapcsolatból való gyerekével nem változik, hogy minden marad a régiben.
  • Hogy ha egy gyermektelen partner olyannal köti össze életét, akinek már van gyereke, a gyerek nem fogja befolyásolni az életet. Különösen, ha nem velük lakik.
  • Hogy pontosan meg lehet szabni, melyik gyereknek mennyi pénz „jár”, főleg, ha különböző az egyes személyek keresete, pénzhez való hozzáállása.
  • Hogy lehet „egyenlően” bánni a gyerekekkel, főleg, ha az egyik a sajátom, a másik a partneremé.
  • Hogy az „ex” nem lesz jelen az új közös életben, ha közös gyerek van.
  • És főleg: illúzió, hogy a mostoha és a gyerek majd első pillanattól kezdve szülő-gyerek kapcsolatban lesznek és szeretik egymást.

Modern mostohák

A Modern mostohák pont a folyamatos distinkcióra figyelmeztet. A férj új felesége nem lesz anyja, még csak második anyja sem a gyereknek, felesleges saját magától is azonnal anyai érzéseket elvárnia. Természetesen legyen barátságos a gyerekkel, de ne feledje: annak van egy igazi anyja, ne próbáljon meg a helyébe lépni. A gyerek pedig nem akart sem válni, sem újraházasodni, nem feltétlenül fogadja kitörő lelkesedéssel a mostohát, ezt nem is szabad tőle várni. A mostoha ne „nevelje” az idegen gyereket, főleg ne azonnal, bízza ezt a partnerére. A mozaikcsalád jó működésének az alapja a határok folyamatos tudatosítása és tiszteletben tartása, sulykolja a könyv.

A kis kötet fejezetenként végigveszi a mozaikcsaládok tipikus helyzeteit, problémáit. Hogy hat a gyerekre, ha a szülő szerelmes? Milyen érzés egy gyermektelen partnernek egy szülővel kötni össze az életét? Mi történik, ha mindkét félnek van már gyereke, illetve, ha közös gyermek születik? Hogy alakul a féltestvérek, nevelt testvérek viszonya? Hogy lehet kezelni a pénz és az eltérő értékrendek, nevelési stílusok problémáját? Mindig idéz a témával küzdő szülőktől, gyerekektől, rokonoktól vallomásokat, amelyek révén konkrét családi helyzetekbe láthatunk bele. Már az is felszabadító, hogy a megszólalók felvállalják: ezek nehéz helyzetek, ellentmondásos érzésekkel.

A könyv nem ígér könnyű megoldást. A szülőknek folyamatos kommunikációra, érzéseik, akár negatív érzelmeik megfogalmazására van szükség, érzékeny egyensúlyozásra a különböző érdekek között, hogy a mozaikcsalád működjön. Mindehhez több térre, és több időre, mint egy hagyományos családban, és az átlagosnál nagyobb nyitottságra. A jövő-menő gyerekek, az előző partnerek más nevelési elveket, életformákat hoznak be a családba, de ez gazdagíthatja is a családtagokat.

tpa-picture-44915

A könyv mindenkinek hasznos, akinek szűkebb vagy tágabb családjában előfordul a mozaik formáció. Bár a könyv kifejezetten az újraházasodás révén létrejövő családformát vizsgálja, vannak gyermekvédelmi áthallásai. Egy nevelőcsaládban is lehetnek hasonló helyzetek. A gyereknek van egy szülője, akit szeret, miközben napi szinten a nevelőszülővel kell együttműködnie, aki jó eséllyel egész más értékrendet képvisel, mint a vér szerinti család. Ehhez esetleg még különböző státusú gyerekek is élhetnek a nevelőcsaládban: a nevelőszülő saját gyerekei, de különbség lehet aközött is, hogy egy kamaszként bekerülő, a családjával erős kapcsolatot tartó gyereket kap-e a nevelőszülő, vagy csecsemőkorától ő neveli a gyereket. Tegyük még hozzá, hogy sok esetben a gyermekvédelmi gondoskodásba kerülés egyik oka, hogy a gyermek szülei szétmennek, vagy új kapcsolatot kezdenek, és a gyereknek nem jut hely. Önmagában persze a válás, újraházasodás nem vezet bekerüléshez, de ha más problémákkal is küzd a család, akkor egy ilyen új helyzet megroppanthatja az addigi egyensúlyt.

„A mozaikcsalád nem olyan, mint a vér szerinti család, és sokkal jobbak az esélyeink, ha a különbségeket tudomásul véve nem „normális” családra, hanem sikeres patchwork-családra törekszünk. Ehhez elengedhetetlen a problémákkal való őszinte szembenézés, a nyílt kommunikáció, és a realitás elfogadása. … A mozaikcsalád sikerességét nem az mutatja, ha „ugyanolyan, mint bármelyik család”, hanem ha a házaspár kapcsolata boldog, kiegyensúlyozott, ha a gyerekek intim viszonyt ápolnak mindkét szülőjükkel, ha a „kényszerkapcsolatok” (felnőtt-gyerek, gyerek-gyerek között) megfelelően, inkább pozitív színezettel funkcionálnak, és főként ha mindenki, gyerek és felnőtt egyaránt, jól érzi magát mindennapi életterében. Ezt a célt csak magas viselkedési és kommunikációs kultúrával lehet elérni, amelynek alapfeltétele az empátia, az összes fél szempontjainak átélése és mérlegelése.”

A kötete tíz éve jelent meg először, a második, átdolgozott és bővített kiadás arra is kitér, hogy néz ki a sikeres mozaikcsalád évek, évtizedek múlva.

Fischer Eszter: Modern mostohák – A páromnak gyereke van, második, átdolgozott és bővített kiadás, Saxum Kiadó, 2015, 1780 forint.