Edit és férje Battonyán élnek mélyszegénységben. A közel hatezer fős település 13 százaléka munkanélküli. A korábban jól működő mezőgazdasági város ma már nem tud elég munkát adni. Editék egy kétszobás házban élnek, amihez egy icipici főzőfülke tartozik csak. Éveken keresztül a legnagyobb gondjuk volt, hogy mivel fűtsenek télen és legyen elég étel az asztalon ikerlányaiknak. Fél éve egy kisbabával is bővült a család.

Edit 27 éves. Még sosem volt nyaralni. Férjének négy szakmája van, de nem talál munkát évek óta, közmunkásként dolgozik a településen. 150 ezer forintból élnek havonta. Három gyerekük van; az ikrek épp iskolában vannak, Edit a hét hónapos kicsivel van otthon. „A nagylányok szeretnek rajzolni, szinte eszik a ceruzákat. Mindig mondom nekik, hogy óvatosan bánjanak vele, nehogy eltörjön. Spórolunk, hogy tudjunk nekik ceruzát venni.”

Edit1

Fotók: Egyed Péter

Csabi hét hónapos, vidám kisbaba, pedig sokat fáj a hasa. Problémák vannak az emésztésével, súlyos refluxbetegsége van, ezért a tápszerbe gyógyszert kell keverni. A tápszer és a kisbaba gyógyszere állandó kiadás, a pelenkával együtt kettőjük jövedelmének 15 százaléka erre megy el havonta.

Edit2

Editék fával fűtenek. A környező erdőtulajdonosok megengedik néha a gallyazást, az 2-3 napra elég fűtésre. Télen az életterük leszűkül egy helyiségre, itt alszik mindenki, ennyire futja a megvásárolt fából és a gallyakból. Fürdőszoba nincs, lavórban fürdik a család ugyanebben a szobában. Karácsonyra már alig volt tüzelőjük.

Edit3

Az SOS Gyermekfalvak idén februárban tűzifagyűjtést indított a battonyai hátrányos helyzetű családok megsegítésére  a családmegerősítő program keretében. Editéknek magánszemélyek támogatásával egy hónapra elég tűzifa gyűlt össze, amivel átvészelhetik az utolsó téli heteket és a fagypontközeli éjszakákat. Mostantól a lányok is melegben írhatják hétvégén a házi feladatot.

Edit testvérének gyerekei az ajándékba kapott fával

Edit testvérének gyerekei az ajándékba kapott fával

Editék tavaly kerültek be az SOS battonyai családmegerősítő programjába. Eddig 10 csirkét kaptak, hogy elkezdhessenek önállóan gazdálkodni. Baromfitartási képzésen vettek részt, megkapták a szükséges eszközöket, tápot. A baromfi felnevelése után a családok maguk döntik el, hogy mit kezdenek velük, elfogyaszthatják, vagy értékesítik. „Most tíz csirke is nagy segítség, mert van miből főzni. Minden nap van friss tojás és végre hús az asztalon.” És mik a távlati terveik? „Levágjuk a csirkéket és lefagyasztjuk. Reméljük, hogy majd el tudjuk adni és abból új baromfit vehetünk. Hiába nincs itt munkalehetőség, mi nem akarunk elmenni innen, ide köt a rokonság, a testvéreim, a szüleim. Meg hova is mennénk? Kétszer voltam eddig Battonyától messze. Csak meg akarunk élni tisztességesen.”

Edit5

A lányok segítenek otthon iskola után, etetik a csirkéket, gallyat gyűjtenek az apjukkal. Az egyik lány orvos szeretne lenni, a másik szépségkirálynő. Szabadon álmodoznak a jövőjükről, úgy érzik, mindenre képesek, izgalmas életük lesz. Mindketten mazsoretteznek, legnagyobb vágyuk most egy bicikli és egy íróasztal, ahol nyugodtan tanulhatnak. Editék családjában senkinek sincs érettségije. A lányok lennének az elsők.

Edit6

Az SOS Gyermekfalvak családmegerősítő programja Battonyán és Orosházán 20 illetve 30 családnak ad lehetőséget, hogy kitörjenek a mélyszegénységből és javuljanak életkörülményeik. Az állami gondoskodásba kerülés egyik gyakori oka a szegénység és annak következményei. Az SOS programja még abban a pillanatban avatkozik be, amikor megmenthető egy család. A családmegerősítő program legfőbb célja a családok jövedelemszerző képességének javítása. A programba beválasztott battonyai családok baromfit kapnak, hogy elkezdhessenek önállóan gazdálkodni. Az SOS baromfitartási képzést és mentorálást nyújt, a családok megkapják a szükséges eszközöket, tápot. A baromfi felnevelése után a családok maguk döntik el, hogy mit kezdenek velük, elfogyaszthatják, vagy értékesítik. A program egyik lényege, hogy ne kelljen az adott hónapban húsra költeniük, vagy az eladott baromfik árából egyéb kiadásaikat tudják fedezni.

A programban résztvevő családok gyermekeinek táborokat, napközis programokat, különböző fejlesztéseket szervez az alapítvány, míg a szülők számára jogi és adósságkezelési tanácsadást nyújt, illetve szociális munkások támogatják a családokat.

Támogasd az SOS Gyermekfalvakat 1 %-oddal, hogy megakadályozhassuk a családok széthullását! Adószámunk: 18258772-1-43