Ha kamaszgyereket nevelgetsz, akkor te jó eséllyel a 70-es, 80-as években voltál kamasz. Íme néhány veszély, amire nem árt felkészítened a gyermekedet, noha te esetleg nem is hallottál róluk. Természetesen a szex, drog és internet dolgaiban a gyerekkel való beszélgetést érdemes már jóval a kamaszkor előtt elkezdeni.

  1. Retró nemibetegségek. A 80-as években az AIDS volt a mumus, ám mára visszatértek az elfeledettnek hitt nemibetegségek is, mint a szifilisz vagy a gonorrhea. Mindkettő gyógyítható, de a megelőzés egyszerűbb. Mit tehetsz szülőként: beszélj a gyerekkel a védekezésről. Az óvszer megvéd a fertőzések ellen, de ezek a betegségek orális aktus során is terjednek.
  2. HPV, humán papillóma vírus, a méhnyakrák egyik okozója. Sajnos az óvszer sem véd ellene, mert a bőrfelületek érintkezésével is terjed. Mit tehetsz szülőként: a 7. osztályos lányoknak ingyenesen jár a HPV elleni védőoltás, ha a szülő ebbe beleegyezik, ezt mindenképpen érdemes kérni.
  3. Ciberbullying, netes zaklatás és kiközösítés. Csúfolás, kirekesztés a te gyerekkorodban is volt, a különbség, hogy ez ma nem ér véget az iskola kapujánál. A neten napi 24 órában történhet az áldozat cikizése, üldözése, ami már több öngyilkossághoz vezetett a tinik körében. Mit tehetsz szülőként: már a kamaszkor előtt beszélgess a gyerekkel a problémáról, legyen olyan a viszonyotok, hogy elmondhassa, ha ilyen támadás érte. És lehetőleg legyen olyan stabil személyiség, aki a kortársak nyomására sem megy bele mások zaklatásába.girl-1848477_1920
  4. Randidrog. Kábító hatású anyag, amit szórakozóhelyen észrevétlenül az áldozat poharába ejtenek, majd a bódult állapotot kihasználva megerőszakolják. Különösen aggasztó, hogy a magyarok 47 százaléka szerint bizonyos esetekben elfogadható a beleegyezés nélküli szexuális aktus. Mit tehetsz szülőként: magyarázd el a gyerekednek, hogy ne fogadjon el italt idegentől, tartsa szemmel a poharát szórakozóhelyen. Fontos beszélni a beleegyezés fontosságáról a szexben, hogy elkövetővé se váljon a gyereked.
  5. Kapcsolati státusz a Facebookon. A szerelmes tini sokszor már egy-két hét együttjárás után is beállítja a Facebookon, hogy kapcsolatban van, és folyamatosan fotókat posztol a randikról, a közös boldogságról. Mit tehetsz szülőként: magyarázd el, hogy ez nem feltétlenül való a nagyvilág elé, és a Facebookon mindennek nyoma marad. Különösen ízléstelen a szakítás után a Facebookon sírni el a bánatot, vagy elmondani mindennek az exet. A szerelem magánügy!
  6. Online drogok. Tudtad, hogy az interneten is lehet drogot rendelni? A gyerek csak beírja a címét, esetleg megadja a te hitelkártyád adatait, és kiszállítanak neki egy olyan szert, ami a „hivatalos” kábítószerek listáján nem szerepel, de éppúgy roncsolja a szervezetet, a mérgező hatásai kiszámíthatatlanok. A kipróbálás egyre hamarabb, sokszor már 10-11 éves korban megtörténik. Mit tehetsz szülőként: beszélj minél előbb a gyerekkel a drog veszélyeiről, és legyen vele tisztában, hogy attól még, hogy az interneten rendeli, nem legális. És legyetek olyan viszonyban, hogy elmondhassa, ha bajba került. Tudd, hogy nagy különbség van az egyszeri kipróbálás és a drogfüggővé válás között. Utóbbitól nem a drogoktól való tiltás fogja megvédeni a gyereket, hanem az érzelmi stabilitás.
  7. Online pornó. Mire úgy érzed, eljött az ideje, hogy beszélgess vele a szexuális felvilágosításról, lehet, hogy a gyereked már nézett pornót az interneten. Ezen az se segít, ha nem engeded netezni: a haverja mobiltelefonján is láthatta. A kamaszokat foglalkoztatja a nemiség, ha más forrásuk nincs, a könnyen elérhető pornóból fogják ismereteiket meríteni. Sokszor már az első szexuális próbálkozásokat a pornóból látott minták inspirálják. Mit tehetsz szülőként: beszélj a gyerekkel arról, hogy amit a pornóban lát, az nem a valóság, a realitásban egy szeretkezés nem így zajlik. A pornóban sokszor erőszakos közösüléseket láthat, mindenképpen beszéljetek a beleegyezés fontosságáról.
  8. Szexting, azaz szexcset: a tini meztelen vagy félmeztelen képeket küld magáról a mobiljával rövid üzenetben. Akár a szerelmének, akár flörtből, vagy mert „mindenki ezt csinálja”. Léteznek olyan alkalmazások (mint a Snapchat), ahol a kép pár másodperc után törlődik, de ezt is ki lehet cselezni. Lehet, hogy az üzenet fogadója felvág a képpel a haverjainak, vagy épp kirakja az internetre. Mit tehetsz szülőként: beszélj a gyerekkel arról, hogy csak olyan képet küldjön magáról, amit nem bán, ha az internetre is kikerül.
  9. Bosszúpornó. A fiatalok felveszik a szexuális aktusukat, amit a szakítás után a sértett fél közzétesz az interneten. Több öngyilkosságot okozott már tinik körében. Mit tehetsz szülőként: beszéld meg a gyerekkel, hogy a szexuális élete nem való filmre, valamint, akármilyen sértődött is, nincs joga ilyen felvételt közzétenni.
  10. Meleg a gyerek. A statisztikák szerint minden iskolai osztályból egy gyerek érintett. Ez persze a nyolcvanas években is így volt, de általában készületlenül érte a szülőket. Ha a szülő nem fogadja el a gyereket így, az nagy trauma neki. Mit tehetsz szülőként: ha nehéz is, próbáld elfogadni a gyerekedet olyannak, amilyen. És tudd, nem azért lett meleg, mert te rosszul nevelted.