Jácint 20 éves, az SOS szombathelyi ifjúsági házában él. Most végez szőlész-borász szakon, de a marketing érdekli, szeret rajzolni és további álmai vannak. A nemrég átadott ifjúsági házban beszélgettünk.

Mi ez a tetoválás rajtad?

ArtPop, az azt jelenti, populáris művészet, mert szeretem a modern művészetet meg a popzenét.

Te is alkotsz valamilyen ágban?

Szeretek rajzolni, a régi ifiházban kinn is voltak a falakon a rajzaim.

És ha nem rajzolsz, akkor mivel foglalkozol?

Most ballagok el az iskolából, szőlész-borász szakon tanulok, utána két év múlva megcsinálom az érettségit, aztán marketing-logisztikus szakon akarok tanulni.

Mi szeretnél lenni?

Ez már nagyon sokszor megfogalmazódott bennem. Mikor kijártam az általános iskolát, akkor orvos akartam lenni, fel is vettek Kaposváron egészségügyi szakközépiskolába. Aztán elköltöztünk és meggondoltam magam, szakács osztályba kerültem, ami egyáltalán nem tetszett. Így lettem szőlész-borász, gondoltam, itt az ideje, hogy valamit megcsináljak, mert nem lesz belőlem semmi.

De annyira ez sem érdekel?

Nem… (nevet) De a marketing igen. Ahogy kezdek idősödni, rájövök, hogy a versenyszférában kell dolgoznom.

Egyetemre nem akarsz menni?

Ha a mostani iskolámban indul ilyen osztály, akkor ott maradok, ha nem, akkor egyetemre megyek, de ahhoz érettségi is kell.

Milyen tanuló vagy?

4,45 volt az átlagom.

Az nem rossz. Mit csinálsz, amikor nem tanulsz?

Ha elkap az ihlet, rajzolok. Számítógépezek. Barátokkal találkozok, beszélgetek. Régen futottam is, hosszútávokon.

Meddig maradnál itt az ifjúsági házban?

A marketing-logisztikus szak 3 éves, és addigra már 25 leszek, most 24 éves korig lehet bent lenni, de szeretnék maradni, amíg lehet.

Nem korlátoznak?

Nem érzem magamat korlátozva. Persze, ha valami hülyeséget csinálnék, szólnának a nevelők. De itt nem olyan, mint egy intézetben, sokkal családiasabb. Arra próbálnak terelni, hogy legyen egy szakmám, normális életem, de nem szólnak bele, mikor hova megyek.

Oda mész, ahova akarsz? Feljöhet valaki hozzád?

Igen. Annyi van, hogy a házban nem gyújtunk rá, nem fogyasztunk alkoholt, ezért mikor dohányzunk, akkor kimegyünk.

Nemrég költözött be az ifiház Séről Szombathelyre. Mit szólsz a költözéshez?

Elsőre szokatlan volt, megszoktam a falusias környezetet, furcsa egy város közepén élni. Ott a kertben cigiztünk, itt meg le kell menni a lépcsőn az utcára. Viszont jó látni, mi lett ebből a lakásból, voltunk itt a felújítás előtt, követtük, ahogy szépült.

Mikor kerültél be a rendszerbe?

Ezt inkább hagyjuk. Itt az ifiházban négy éve élek. Gyerekkoromban Kőszegen laktam az SOS-ben, aztán a nevelőszülő nyugdíjba ment, és vele mentünk a házába Kaposvárra Violával, a tesómmal. Minket úgy megszeretett, hogy hívott, éljünk vele a saját házában. Kaposváron négy évet töltöttünk, aztán, ahogy mi is nőttünk, észrevettük, hogy ő már nem bírja, neki is kell egy kis pihenés, és nem 16 éves emberekkel futkosnia. Akkor jöttem el Sébe.

Egy testvéred van?

Van két bátyám és egy nővérem. Viola igazából nem a tesóm. Együtt nőttünk fel, már óvodáskorunk óta együtt vagyunk, egy házban, egy légtérben, úgyhogy mi úgy fogjuk fel, hogy testvérek vagyunk, olyan erős a kötelék köztünk. Ha bárki megkérdezi, a testvéremnek nevezem.

Viola mit csinál?

Már kiment a rendszerből, barátja van, egy étteremben dolgozik

És a vér szerinti testvéreid?

A nővéremnek már van három kislánya, saját otthont épített. Az egyik bátyám albérletben él, van párkapcsolata, szintén dolgozik, megállja a helyét a világban. A nővéremmel minden nap beszélek, a két bátyámmal is gyakran.

A tesóid is az SOS-ben éltek?

Igen, együtt voltunk.

A szüleiddel is van kapcsolatod?

Édesapám elhunyt gyerekkoromban, az édesanyámmal meg nem beszélünk, nincs miről.

Te hogy képzeled az életedet, ha felnőtt leszel?

Biztos, hogy szeretnék egy lakást. Dolgozni szeretnék a szakmámban, mert biztos, hogy azt élvezném, esetleg később egy saját családot.

És valami nagy álom? Híresnek lenni, sikeresnek lenni, nagyot alkotni, megmászni a Himaláját…?

Ami az álmom, az a modellkedés. Az az, amire úgy gondolok, hogy hű de jó lenne.

Aki ruhákat mutat be?

Nem az, aki a kifutón ruhákat mutat be, hanem aki egy táj előtt áll és lefotózzák, stylist modell szeretnék lenni.

Ez illene hozzád, mert tényleg különleges a megjelenésed.

Sokan mondták. 56 kiló vagyok, nem tudok meghízni, és szeretek feketét hordani, van egy saját stílusom. Egyszer már fel is kért egy fotós, akkor azt nem vállaltam, de hátha még összejön.

A fotó nem Jácintot ábrázolja, de az ő rajzait közöltük a cikkhez.