A gyermekek szexuális bántalmazásáról és ennek kezeléséről szóló cikksorozatunkban ma egy nevelőanya meséli el, hogy boldogult, mikor több, szexuális abúzuson átesett és prostitúcióra kényszerített gyerek került hozzá. A szereplők nevét megváltoztattuk, a képek nem őket ábrázolják.

Emma középkorú nevelőanya, egy szabolcsi faluban él. Mikor pár éve erre a pályára lépett, elsőre rögtön négy testvér érkezett hozzá, akikről hamar kiderült, hogy szexuális abúzus áldozatai voltak. A két kamaszkorú leányt a család prostitúcióra kényszerítette, a bekerülés oka egyébként nem ez volt, hanem a gyerekek évek óta tartó elhanyagolás és bántalmazása a családban.

A két kamaszlány, Nóra és Niki nehezen állt át a családi mintáról, az első fél évben állandóan szökésben voltak, visszajártak a családhoz, rendszeresen a rendőrök hozták be őket az út széléről. „Azt az életet ismerték, megszokták, hogy nem járnak iskolába, cigizhettek, futtatójuk volt. A szabad élettel szemben itt nálam viszont kötelességek és szabályok voltak” – kommentálja a nevelőanya. A legidősebb lány, a 16 éves Niki túl későn került be, neki már nem tudott segíteni a nevelőanya, nála is tovább folytatta a prostitúciót. Emma próbálta támogatni, a lánynak a középiskola első osztályát sikerült elvégeznie, majd 18 évesen, a nagykorúsága elérésekor saját kérésére távozott az ellátásból, azóta is prostituáltként dolgozik.

tpa_picture_16434

A kisebb lány, Nóra beilleszkedése sem volt könnyű, de vele végül sikerrel járt Emma. A 14 éves eleinte a családhoz volt lojális, még hónapokig vitte ki a pénzt meg a ruhát a nevelőszülő házából az anyja kérésére. „A gyerek addig sírt meg könyörgött, míg nem adtam neki pénzt.” Nóra még párszor megszökött. „Éjjel egykor hozták meg párducmintás ruhában, kihúzott szemmel, bevittek a rendőrségre. Az autóban a kislány átnyúlt a kezemért, és azt mondta: sajnálom. Nem eléggé sajnálod, feleltem, mert ha sajnálnád, itthon maradnál.” Ezután Nóra nem szökdösött többet.

Emma akkor döbbent meg, mikor idővel kiderült, hogy a háromévesen, pelenkásan bekerült húgukat is arra használták, hogy a bájával kicsalja a férfiaktól a pénzt. „Már egy éve együtt voltunk, kimentünk a strandra. Ott a pici lány odament egy férfihoz és azt mondta: adok puszit egy ötszázasért.” A kis Tímea ma már iskolás, de azóta is nehéz erről a viselkedésről leszoktatni. A traumák abban a testvérben is nyomot hagytak, aki csak szemtanúja volt az eseményeknek. A nagylányok öccse, a hatévesen érkező Ákos már másfél évvel a bekerülés után úgy játszott a babákkal, hogy levetkőztette őket és az asztalba verte a fejüket: „Baszni voltál, kis kurvám? Hol a lóvé?”„Erre mondta a pszichológusnő, hogy amikor biztonságos környezetben érzi magát, a játék közegében feljönnek az emlékek és kijátssza. Az a jó, ha már tudják kibeszélni, kijátszani magukból, mert akkor kezdik feldolgozni”– kommentálja Emma. Előfordul, hogy Ákos fellöki a húgát, ha nem látja senki, rajta vezeti le a feszültséget. A pszichológus szerunt sok dicsérettel, figyelemmel, szeretettel tudja segíteni Emma a poszttraumatikus szakasz feldolgozását, ami nem könnyű, mert Ákos a dicséretet sem tudja feldolgozni, elkezd verekedni, neki ezt másképp kell kommunikálni.

A gyerekek a nehéz körülményekbe nőttek bele, évek teltek el, mire észrevették, hogy kimaradt az életükből a babázás, a játék. Ilyen indítással a nevelőanya megpróbálja normális családi életre nevelni őket. „Tiltással nem mennék semmire, inkább sokat beszélgetünk. A saját élethelyzeteimet is ecsetelem nekik. Igyekszem úgy élni velük, mint egy igazi család, látnak bugyiban-melltartóban, látnak szép ruhában, látnak sírni-nevetni, a férjem is sokat van velünk. Igyekszünk jó családi mintát mutatni nekik.”

tpa_picture_16442

Legnagyobb sikereit Nórával mutathatja fel. A nevelőanya próbált megfelelő iskolát találni a lánynak, de egyik általános iskola sem volt hajlandó felvenni a múltja miatt. Mikor  meghallották, hogy prostituált volt Nóra, kidobták. Muszáj ezt elmondani a leendő iskolában? „Igen, mert esetleg megjelennek a szülők, vagy valaki megismeri. Az osztálytársaknak, szülőknek nem mondom, de az igazgatónak tudnia kell” – magyarázza Emma. Végül a jegyző jelölt ki egy iskolát, amelyik köteles volt felvenni. Itt 4,4-es átlaggal végezte el a nyolcadikat, sikerült a felvételije a kiszemelt szakközépiskolába. A 18 éves lány most is oda jár, jó tanuló, Emma reménykedik, hogy minél tovább marad nála, megszerzi a kiszemelt szakmát, és megkapja az induló támogatást a hálózattól az önálló élethez. „Nagyon szép anya-lánya kapcsolat alakult ki köztünk.”

Nórának most komoly barátja van, aki a múltjával is tisztában van. Emma javasolta, hogy még a kapcsolat elején mesélje el neki a kényszerű prostitúciót. „Ha szereted egy kicsit is, és ő is szeret téged, akkor megért. Ha nem szeret, akkor inkább az elején menjen szét ez a dolog, de ha később a Facebookon meglátja a nővéredet meztelenül, vagy valaki elmeséli, akkor neked nagyon rossz lesz. Leültünk Zsolttal, és én elmondtam, hogy nem egy olyan környezetből jöttek, Nórinak megvan a múltja, előélete. Ha ezzel nem tudsz megbékélni, akkor bele se kezdjetek, és én sem szeretném, ha Nórát emiatt bárki bántaná.” A fiút először sokkolta a hír, de maradt, azóta is együtt vannak, nagyon megszerette Nórát.

A cikk német fordítása itt olvasható.

Az Ökotárs Alapítvány az Autonómia Alapítvánnyal, a Demokratikus Jogok Fejlesztéséért Alapítvánnyal és a Kárpátok Alapítvány-Magyarországgal közösen pályázatot hirdetett magyar civil szervezetek számára az EGT/Norvég Civil Támogatási Alap keretében. Az Alap átfogó célja, hogy segítse a magyarországi civil társadalom fejlődését, valamint erősítse részvételüket a társadalmi igazságosság, a demokrácia és a fenntartható fejlődés alakításában.

Az SOS-Gyermekfalu Magyarországi Alapítványa az EGT/Norvég Civil Támogatási Alap keretében, a közepes projektek felhívásra, Női jogok és esélyegyenlőség témakörben benyújtott pályázata támogatást nyert.

NCTA_tamogato_es_lebonyolito_logosor