Izabella ősz óta a Kecskeméti Sportiskola vízilabda utánpótlás csapatában versenyez. A 13 éves lány a kecskeméti SOS Gyermekfaluban él, és mindössze egy éve tanult meg úszni. A cikkben nevét megváltoztattuk, a fotók nem őt ábrázolják.

Izabella három éve él az SOS Gyermekfaluban, hét testvérével együtt. Amikor bekerült, beszédhibája volt, speciális iskolába járt. A második év után azonban kitűnő bizonyítványt szerzett, és átmehetett egy normál iskolába, csak a reáltárgyakat kell fejlesztőpedagógussal tanulnia. Ezután döntött úgy a nevelőanya, Szalayné Kállai Veronika, hogy ideje a sporttal is megpróbálkozni.

tpa-picture-37704

„Tavaly nyáron kimentünk a strandra, elsőre nagyon féltem belemenni a mély vízbe, mert nem tudtam úszni. Féltem, hogy elsüllyedek. Anya jött mellettem, mondta, hogy csináljam a mellúszást, de nem tudtam, hogy az mi. Elkezdtem utánozni” – mesél Izabella az első vízi élményéről. Azelőtt Izabella és testvérei nem jártak még strandon. Ezután tavaly ősszel a nevelőanya párszor elvitte uszodába a lányt, majd mikor már négy hosszt le tudott úszni, úszóoktatóhoz került. Itt megtanulta a mell-, hát-, és gyorsúszást. Az uszodában felfigyelt rá a vízilabda utánpótlás edzője, és meghívta a csapatába. Augusztusban felzárkóztató foglalkozáson vett részt, és szeptember óta a Kecskeméti Sportiskola tagja.

Izabella most heti öt este edzésre jár, még sosem mulasztott. Mi a legjobb az egészben? „Az, hogy úszhatok” – feleli szerényen. A csapatban ő az egyetlen SOS-gyerek, de már sok barátot szerzett. „Kinyílt előtte a világ” – kommentálja büszkén a nevelőanya. A 13 éves lány önállóan közlekedik busszal, biciklivel, gyalog, nemsokára kismotortanfolyamra is fog járni. Gitározik, énekel, jó hangja van, később szeretne az iskolai énekkarba is bekapcsolódni. Az új iskolába beilleszkedett, már ott is vannak barátai. Nemsokára pedig Budapesten lesz egy nemzetközi meccse a Margitszigeten. Az edzések hatására nem romlott a tanulmányi eredménye, mindenből négyes-ötös tanuló. Jól megy neki a történelem, az irodalom, és később óvónő szeretne lenni.

tpa-picture-37698

A nevelőanyánál jól érzi magát, a testvérein kívül még két kisebb gyerek él itt. A házimunkában is részt vesz, minden nap más gyerek mosogat, nyáron pedig főzni tanultak a kilenc év feletti testvérek. „Minden nap be volt osztva, ki csinálja a reggelit, ebédet, vacsorát” – meséli Izabella lelkesen. „Egyszer Ákos, egyszer Zita volt a párom, kelkáposzta-főzeléket főztünk pulykaszárnnyal, tarhonyalevest, és sajttal töltött pulykamellet sütöttünk.” A gyerekek, hogy készüljenek az önálló életre, maguk szavaztuk meg a heti étrendet, költségvetést készítettek, megnézték, mi van itthon, és a nevelőanya kíséretében elmentek bevásárolni, majd maguk készítették el az egész napi menüt.