josh-applegate-149609-unsplash.jpgAusztus 20, tűzijáték, országünnep, meg az esti mese. Lassan ráfordulunk nagyjából az utolsó hétre óvoda és iskola nélkül, úgyhogy a megszokott ajánlókon most csavartunk egyet. Arra kértük a gyerekeket, hogy ők ajánljanak a saját korosztályuknak olyan mesét, amit szívesen olvasnak, néznek vagy éppen hallgatnak, hiszen náluk jobban senki sem ért ehhez. Vigyázat, helyenként spoiler-veszély!

benedek.jpg

 

5-6 éveseknek

Benedek Elek: A sebesült oroszlán (spanyol mese)

“A lányos népmeséket szeretem, mert akkor mindig feleségül veszik őket. Tetszenek azok a lányok, mert szépek és kedvesek. A fiús népmesékben is feleségül veszik, de ott több szó van a fiúkról. A kedvencem a Sebesült oroszlán című mese, azért, mert segít a lány az oroszlánon.”

Vica, 5 éves

 

 

eltuntgyerekek.jpeg

 

6-9 éveseknek

Lars Joachim Grimstadt: Eltűnt gyerekek

“Hát főleg 6-tól 10 éves gyerekeknek szól, olyanoknak, akik szeretik a nagyon izgalmas dolgokat. És arról szól, hogy van egy taxisofőr, akiből miniszterelnök lesz és a fiainak az osztályából sorra tűnnek el a gyerekek. (A miniszterelnök fia, Finn, az ajándék tesója, Kimmelim és egy iskolai barát, Sunniva, nyomoznak.) És még szeretném mondani, hogy azért érdemes elolvasni, mert nem csak a nyomozásról szól, hanem az egész izgalmas életükről. És abban más, mint a többi könyv, hogy nagy fordulatok vannak.”

Lea, 7 éves

 

 

zizi.jpg

 

10-12 éveseknek

Rachel Renee Russell: Egy Zizi naplója sorozat

“Én az “Egy Zizi naplóját” ajánlom. Ez egy Nikki nevű lány kalandos életéről szól, aki szeret rajzolni és segíteni a “Szőrös kis barátok” menhelyen. A tesójának a kedvenc kajája a ketchupos-cukorkás jégkrém és az apukája csótányirtó, a kocsija tetején van egy oriási műanyag csótány. Azért érdemes elolvasni, mert nagyon izgalmas és jó. Én ezt inkább csak lányoknak ajánlanám, 8 éves kortól, mert szerintem a fiúknak nem lenne érdekes. A legjobban azt élveztem benne, hogy nagyon vicces és aranyos, én egy óra alatt elolvastam, annyira jó volt.”

Noa, 10 éves

 

cover fotó by Josh Applegate on Unsplash

szia julik607!