sharon-mccutcheon-738532-unsplash.jpgSzex az első randin, maszturbálás zárt ajtók mögött, állandó aggódás amiatt, hogy vajon elég nagy-e a mellem, vagy a péniszem. Az iskolarendszerben mindeközben semmilyen mély, szexuális felvilágosítás nincs. Ezt nem mi mondjuk, bár nekünk is maximum a kellemetlenül feszengős, banánra óvszert húzós emlékképeink vannak meg az iskolapadból, hanem Mészöly Marcell, aki a Hintalovon Gyermekjogi Alapítvány 16 éves gyermekjogi követe és a Yelon diáklektora. Tabuk nélkül a szexről, ahogyan a szülőknek beszélgetniük kellene a gyerekekkel.

Szerinted mi a legfontosabb, amit tudnia kell egy szülőnek arról, hogyan működik a fiatalok szexualitása?

Azt, hogy az iskola nem menti meg őket attól, hogy a szexről beszéljenek a gyerekkel. A legjobb felvilágosító óra, amiről én eddig hallottam, az volt, amikor egy biológiatanár elmondta az anatómiai részét a szexnek, hogy mi és hogyan történik. Na de egy szó se esik a dolog érzelmi részéről, hogy mégis miért szexelünk, mikor kezdjük el, várjunk, ne várjunk? Ez nagyon kevés, kábé annyit ér, mintha anyu és apu leül és elmondja a méhecskés-virágos történetet. Ettől a gyerek tudása a szexről csak nagyon részlegesen bővül. Ahhoz, hogy kényelmesen érezze magát az intim kapcsolatokban, ennél sokkal több kell. Ha a szülő nem beszél erről, akkor a gyerek majd abból tájékozódik, amit elér, ez pedig az internet. Próbálja ki nyugodtan bárki, írja be keresőszóként, hogy mi a szex és utána kattingasson párat random. Az internet elég gyorsan az arcába fogja tolni a szaftosabbnál szaftosabb fétispornótól elkezdve mindent. Na ez az, amivel a gyerek majd találkozik és erről fogja azt hinni, hogy ez a szex. Ezért kell beszélniük a szülőknek, hogy ne álljon ott a gyerek az első alkalomnál, a fiú szégyelli, hogy neki nincs akkora pénisze, mint amit a pornóban lát, vagy frusztrált lehet attól akár, hogy hozzáér a lány vállához, ő meg nem kezd el őrülten nyögdécselni. Helyre kell tenni a gyerekben, hogy a pornó egy megjátszott, az ingerekre ható dolog, ami azért van, hogy minél inkább olyan dolgokat lásson a néző, ami elrugaszkodott a valóságtól. A pornó nem szex.

Azt mondod, hogy az iskolára nem lehet igazán számítani abban, hogy bármilyen tudást átadjon a fiataloknak a szexről. A szülők ezek szerint eléggé magukra vannak hagyva ezzel a  feladattal. Hogyan kell ennek nekikezdeni?

Már a nyolc évesek is találkoznak pornóval, nem feltétlenül azért, mert ezt keresik, de egyszerűen böngésznek a neten és rögtön ott van, mert szerintem nincs a világon olyan kifejezés, amivel kapcsolatban ne jönne fel szexvideó. Talán ebből is kitalálható, hogy a méhecske nagyon nem jó irány. A gyerekkel minél hamarabb érdemes beszélni és nem onnan kezdve, hogy na ez a szex, hanem a társas kapcsolatoktól. Alapvetően a jó irány az, ha a gyereket nem felvilágosítjuk, hanem a nevelésébe beépítve végig járjuk a szexuális edukáció útját. Az a cél, hogy biztonságban érezze magát a gyerek és megértse, hogy bármilyen témában tabuk nélkül kérdezhet a szülőktől. Még ha nem is ül le a szülő a gyerekkel és mond el mindent, de teremtse meg azt a közeget, amiben félelem nélkül kérdezhet a gyerek.

Nem ciki a szülőtől kérdezni? Pláne tiniként?

Ha nincs felépítve ez a bizalmi kapcsolat, akkor biztosan az. Ha viszont jól működik, akkor tudja, hogy egy nála tapasztaltabb és jártasabb embertől kérdez.

Ideális családban biztosan. Közben az elakadás sokszor a szülőknél van, aki nem hajlandó vagy egyszerűen csak nem képes erről a témáról a gyerekkel beszélni. Ebben az esetben mit tudsz javasolni a fiatalnak, hova forduljon?

Nehéz kérdés ez, mert szerintem egy fiatal sose talál olyan közeget, bármennyire is jól érzi magát a Yelonon vagy másik internetes társaságban, mint amit a szülő tudna nyújtani neki. Ha viszont nincs más lehetőség, akkor kérdezzen anonim módon. Nemrég tartottam egy előadást arról, hogy a szülők hallgassák meg a gyerekeiket és figyeljenek oda rájuk. Eljön az a kor, amikor felmerülnek azok a kérdések, hogy miért szőrösödöm, normális-e a méretem, normális-e, hogy így áll, egy másik fiú az osztályban sokkal szőrösebb nálam, baj van velem? Ezt nem lehet megúszni és én azt kérném a szülőktől, hogy igenis a sarokköve a gyereknevelésnek, hogy a szülő megteremti annak lehetőségét, hogy a gyerek mer kérdezni. Nem kell odamenni és fontoskodni a gyerek körül, csak legyen meg az a biztonságos háttér, amiben tudja a gyerek, hogy felteheti a kérdéseit. Hogy van hova visszavonulni és informálódni. Az se baj, ha a szülő nem tud válaszolni, mert akkor mondhatja azt, hogy nem tudom, de nézzünk utána együtt. A szülőnek el kell fogadnia, hogy előbb, vagy utóbb, akár mondhatni “túl korán” a gyerek elkezd szexelni és ebben semmi nem fogja megállítani.

Mi a túl fiatal?

Szerintem nincs ilyen, ez inkább a szülők elképzelése lehet. Olyan, hogy “túl korán” is csak úgy létezik, hogy a szülő nem beszél a szexről, így a gyerek nem igazán tudja, hogy mi is történik. Hogy a szex nemcsak arról szól, hogy fizikai kontaktusba lépek egy másik emberi lénnyel, és nem az, hogy egy mozdulatot félóráig csinálok és ennyi, mert ebben hihetetlenül nagy érzelmek vannak. Újra és újra rádöbbenek, hogy mennyi félelem és kétely van a fiatalokban a szexszel kapcsolatban. Amikor egy 13 éves kislány azért választja az anális szexet, hogy ne essen teherbe, ahelyett, hogy a szülő beszélt volna vele arról, hogy milyen megbízható módjai vannak a védekezésnek, na akkor azért kibukik, hogy mennyire nincs ez rendben. Ez itt a “túl korán,” és erről nem a gyerek tehet. Egy ideig lehet várni arra, hogy a gyerek magától kérdez, mert ez a legegyszerűbb, de ha nincs ekkora szerencséje a szülőnek, akkor érdemes minél hamarabb előhozni ezt a témát a gyerekkel.

Szerinted generációról generációra könnyebb beszélni a szexről? Vagyis te már könnyebben fogsz beszélni a gyerekkeddel, mint ahogyan a szüleid veled tették?

Igen, mert a világ változik, és sokkal elfogadóbbak lettünk. Ami 40 évvel ezelőtt még megvetendő volt bizonyos országokban, ha például két férfi fogta egymás kezét, most jobb esetben elfogadott. Ahogy egyre liberálisabbá válik a világ nagy része, úgy válunk egyre szabadabbakká, és úgy lesz egyre elfogadottabb, hogy bizony ha a gyerek eléri a 15-17 éves kort, akkor lehet, hogy szexelni fog.

Milyen a jó szex?

Szabad.

Kérdésed van a szexről? A Yelon azért jött létre, hogy testről, lélekről és szexualitásról őszintén, tabuk nélkül tájékozódhassanak a fiatalok.

Mi a legrosszabb és mi a leghasznosabb tanács a szülőtől, amit adhat gyerekének?

Az egyik legjobb tanács, amit én is kaptam, hogy ne minél hamarabb akard elveszíteni a szüzességed, hanem találd meg azt, akivel érdemes. Mert az első alkalmat csak egyszer lehet átélni, és az emléke örökre megmarad. A szex csak akkor igazi, valódi, ha mindketten benne vannak. Rengeteg kapcsolatban megtörténik, hogy az egyik fél már azt gondolja készen áll, és nem tartja tiszteletben a másik döntését vagy hezitálását. Ilyenkor jön a megfelelési kényszer és utána emiatt mennek szét. Ez senkinek sem jó. A másik, hogy persze végtelenül fontos, hogy védekezz, ne tedd tönkre sem a saját, sem a lány jövőjét. A legrosszabb tanács pedig, ha csak azt mondja a szülő, hogy várj még a szexszel, nem neked való. Mert szerintem minél inkább megkapja a gyerek mindenféle magyarázat nélkül, hogy várj vele, annál jobban kiéleződik, hogy dafke márcsak akkor is kipróbálom.

A maszturbálást kezdik el leghamarabb a gyerekek. Erről hogyan beszéljen a szülő? Hogy lehet úgy felhozni ezt a témát, hogy ne legyen kínos érzése a gyereknek, hogy lebukott?

Ahogy a gyerek elkezdi megismerni a testét, természetes, hogy magához nyúl. Elengedhetetlen, hogy tudja, hogy amit csinál az nem ördögtől való dolog, hanem fontos része az önismeretnek. Fontos, hogy a szülő felismerje ezt a korszakot. Ha 10-12 éves korban a gyerek bezárkózik a szobába, lehet, sőt szerintem majdhogynem valószínű, hogy maszturbál. Az, hogy mindenféle szülői felügyelő programot teszünk a gyerek számítógépre és akkor majd nem fér hozzá a pornóhoz, önmagában nem jelent megoldást. Ezeket általában könnyű kijátszani, és sosem az a megoldás, hogy információt zárunk el valaki elől. Inkább beszéljük meg vele.

Photo by Sharon McCutcheon on Unsplash