SOS Gyermekfalu Battonya

Magyarországon az első gyermekfalu 1986-ban nyílt Battonyán, ezt követte a kecskeméti 1990-ben és a kőszegi 1993-ban. 2015-re megérett az idő a változásra: a battonyai gyermekfalu átköltözött Orosházára, és ezzel létrejött az első integrált gyermekfalu.

A költözésre azért volt szükség, hogy a korábban izolált közösségben, a település szélén, egymás mellett lévő házakban élő családokat jobban felkészítsük az önállóságra. Az első hazai integrált gyermekfalu lehetőséget nyújt arra, hogy a családok ugyanúgy éljenek, mint bármelyik átlagos család, nem SOS-es családok szomszédságában, miközben a gyermekfalvakban nyújtott klasszikus szakmai támogatás és odafigyelés mellett illeszkedhetnek be egy városi közösségbe.

Családmegerősítő programunk Battonyán

A battonyai családmegerősítő program legfőbb célja a családok jövedelemszerző képességének javítása.

„A holnap faluja”

A 2015 júliusig Battonyán élő 10 család Orosházára költözött. Számukra ez azt jelenti, hogy a korábbi zártabb, falusias környezetből egy város lüktető keringésébe kerülnek

Az integrált falu kialakítása

Létrejött az első integrált gyermekfalu

Miért kell radikálisan átalakítani egy hagyományos struktúrát? Hogyan fogadja a város a nehéz körülmények közül érkező gyerekeket? Interjú Szilvási Lénával, az SOS Gyermekfalvak gyermekvédelmi programigazgatójával.

„Törött lábbal nem lehet maratont futni”

Milyen állapotban van egy traumatizált gyerek? Begyógyulnak-e a sebek? Lehet-e vér szerinti szülők nélkül kiegyensúlyozott, teljes életet élni? Interjú a vizsgálatot végző Bárányfelhő Alapítvány vezetőjével, Tóth Zsuzsával.

Egy költözés előkészítése

Az SOS Gyermekfalvak több mint egy éve dolgozik az első magyarországi integrált gyermekfalu kialakításán. Közel 70 gyermeket, 10 nevelőszülőt és egy szakmai csapatot kell elköltöztetni augusztusban. A projekt technikai részleteiről a projektigazgató József Imre beszél.

Költözés az érintettek szemszögéből

„Ha én otthon érzem magam, a gyereknek is otthonosságot tudok adni”

Anikó hét éve él a battonyai SOS gyermekfaluban, jelenleg hat gyereket nevel. Ő a nevelőszülők „szószólója”, határozottan képviseli az SOS anyák érdekeiket. Az orosházi költözésről kérdeztük.

„Ha a gyerekek mellett maradhatok, akkor akár a világ végére is elköltözök”

Márti Battonyán született, élete nagy részét ott töltötte. Oda köti a családja, a barátai, az emlékei. Márti, a férje, négy nevelt gyerekük és két kutya élete változik meg gyökerestül augusztusban..

„A gyerekekben sok a bizonytalanság, de várják a költözést”

Németh Szabolcs közel két évtizede él a battonyai gyermekfaluban, faluvezetőként ő irányítja a szakmai munkát, ezer szállal kötődik Battonyához. A gyermekfalu Orosházára költözéséről kérdeztük.