Gyerekfalu-_DSC7422(2)-2

Az SOS Gyermekfalu Magyarországi Alapítványa mintegy 370 családjákból kiemelt, állami gondozott gyerek számára nyújt családias nevelést. Három gyermekfaluban – Battonyán, Kőszegen és Kecskeméten – 10-12 egymás mellett fekvő családi házban látják el a nevelőanyák a rájuk bízott gyermekeket. A családi mintát másolva egy állandó nevelőanya, esetenként házaspár törődik 6-8 gyermekkel, jellemzően testvérekkel. Emellett olyan külső nevelőszülők is tartoznak a hálózathoz, akik a gyerekfalun kívül saját háztartásukban, saját gyerekeik mellett nevelik a kicsiket. A jövőben egyre több nevelőcsalád lesz, aki az SOS ingatlanán, de nem gyermekfalu formában szerveződve, hanem egy-egy településen elszórva él. Ez az integrált gyermekfalu.

Az SOS sajátossága, hogy a gyerekek családias nevelése részben az SOS által biztosított lakásokban történik. Olyan lakásokban, amelyek alkalmasak 6-8 gyerek nevelésére. Ez biztosítja, hogy 3-4-5-6 testvér is együtt nevelkedhessen, ami az SOS-modell egy fontos eleme.

A hagyományos és integrált gyermekfalvak mellett az SOS öt Ifjúsági Házat is működtet. Ezek célja a fiatalok felkészítése az önálló életre.

Az SOS nemzetközi civil szervezet, az SOS Nemzetközi Gyermekfalu Szövetség tagja. Magyarországon 1983 óta van jelen az alapítvány, a battonyai falu megalapítása óta. Az SOS-mozgalmat Hermann Gmeiner alapította Ausztriában 1949-ben, a világháború után árván maradt gyerekek családias környezetben való felnevelésére. Az akkor forradalmian új civil kezdeményezés mára a Föld 133 országában működtet gyerekfalvakat és ifjúsági házakat, összesen 80 ezer gyereknek adva otthont. A magyar SOS a nemzetközi szervezettől kapott támogatásból, az állami gondozottak után járó állami normatívából és adományokból tartja fenn magát.

Az SOS a világban