Orosháza igent mond az SOS Gyermekfalura

Battonya, 2014.06.18.

Egyhangúlag megszavazta a képviselőtestület a költözést, megduplázza szolgáltatásai számát az SOS a dél-alföldi régióban.

Orosháza, 2014.06.26. – Orosháza képviselőtestülete csütörtök reggeli ülésén hivatalosan is letette voksát amellett, hogy a város szívesen látja a költözni készülő SOS Gyermekfalut. Az SOS-Gyermekfalu Magyarországi Alapítványa az általa nevelt gyerekek minél jobb jövőjének biztosítása érdekében, az integráció elvét szem előtt tartva, Battonyáról elköltözve, de nem kivonulva, kíván új gyermekfalut létrehozni Orosházán. Az Alapítvány a költözés nyomán megduplázza a dél-alföldi régióban az általa nyújtott programok számát.
 

Orosháza képviselő testülete csütörtök reggel egyhangúlag határozati javaslatot fogadott el arról, hogy támogatja az SOS-Gyermekfalu Magyarországi Alapítványa battonyai egységének Orosházára költözését, és működésének megkezdését a városban. „Megtiszteltetésnek érezzük, hogy egy SOS gyermekfalu Orosházára költözik. Reméljük, mielőbb itt üdvözölhetjük az SOS családokat, akiket sportcsarnokok, közel negyven sportegyesület, magas színvonalú óvodák, általános- és középiskolák, átfogó egészségügyi ellátás, kulturális programok és helyszínek várnak nálunk. Az Alapítvány döntése elismerés a város számára, pozitív értékelése mindazoknak a szolgáltatásoknak, melyeket nyújtani tudunk az itt élők számára. Orosháza és a másik fél számára is remek lehetőség ez a további fejlődésre, az egymástól való tanulásra, új barátságok kötésére – meggyőződésem, hogy jót tesz városunknak az SOS beköltözése.” – mondta el Zalai Mihály, Orosháza megbízott polgármestere. Gosztonyi Gábor, az SOS-Gyermekfalu Magyarországi Alapítványának ügyvezető igazgatója pedig így nyilatkozott: „Köszönjük Orosházának, hogy bizalmat szavaztak az SOS-nek, a gyerekeknek, hogy befogadják a gyermekfalut. Izgalommal várjuk a költözést, és biztosak vagyunk benne, hogy szoros, gyümölcsöző és hosszú távú kapcsolat lesz ez az Alapítvány és a város között.”
 

A testületi ülés után Zalai Mihály megbízott polgármester, Gosztonyi Gábor, az Alapítvány ügyvezetője, Németh Szabolcs, a battonyai egység megbízott területi igazgatója, valamint Szilvási Léna, gyermekvédelmi programigazgató tartottak közös sajtótájékoztatót az Orosházi Polgármesteri Hivatalban. Gosztonyi Gábor háláját fejezte ki az együttműködésért és a baráti fogadtatásért a polgármesternek és a képviselő testületnek, majd ismertette a költözés előzményeit. Szilvási Léna, az Alapítvány gyermekvédelmi szakértőjeként szólt a jövőbeli tervekről. Az Alapítvány képviselői ezen kívül tájékoztatták a sajtót arról, hogy a dél-alföldi régióban meg kívánja duplázni az SOS szolgáltatásai számát, amelyek a tervek szerint a következőképpen: Gyermekfalu 70 gyerek számára Orosházán, családmegerősítő program 50 gyerek és családja számára Orosházán, családmegerősítő program 30-50 gyerek számára Battonyán. A program része továbbá a Szegeden működő Ifjúsági Ház, melynek kapacitása szintén bővül, és ahol a gyermekfalvakban nevelkedő gyerekek továbbtanulását és önálló életkezdését támogatja az Alapítvány.
 

A tervezett költözést számos tényező együttesen indokolja: az SOS-Gyermekfalu Magyarországi Alapítványának legfontosabb szempontja, a szervezet küldetésével összhangban a gyermekfalvakban nevelkedő gyermekek minél jobb életesélyeinek biztosítása. Ehhez többféle szolgáltatásra és olyan környezetre van szükség, ahol többféle, különböző életformával, szakmával kerülnek kapcsolatba, ezt a lehetőséget pedig egy nagyobb, jobban megközelíthető település inkább kínálja. Ezért költözik Orosházára a tervek szerint a város életébe szervesen bekapcsolódó gyermekfalu.